A duhet të ndërpriten ilaçet e ADHD gjatë shtatzënisë?

0
157

Një studim i ri i udhëhequr nga Universiteti i Australisë Perëndimore shqyrtoi nëse medikamentet e përdorura për trajtimin e çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) duhet të ndërpriten gjatë shtatzënisë.

Dani Russell, student doktorate nga Shkolla e Popullsisë dhe Shëndetit Global të Universitetit të Australisë Perëndimore, ishte autore kryesore e punimit të botuar në “Archives of Women’s Health”, shkruan burimi Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

“ADHD po diagnostikohet më shpesh tek gratë; rrjedhimisht, më shumë gra marrin ilaçe për ADHD si deksamfetamina gjatë shtatzënisë,” tha Russell. “Studimi ynë hetoi nëse kishte arsye për të ndaluar marrjen e këtij ilaçi gjatë shtatzënisë.”

Hulumtimi përfshiu gra nga Australia Perëndimore që kishin marrë deksamfetaminë gjatë shtatzënisë dhe kishin lindur midis 2003 dhe 2018.

“Gratë që ndaluan marrjen e ilaçeve gjatë shtatzënisë kishin një rrezik më të lartë të humbjes së shtatzënisë në krahasim me ato që vazhduan ta merrnin atë”, tha Russell.

“Megjithatë, rezultatet treguan se vazhdimi i marrjes së deksamfetaminës nuk i vuri gratë apo foshnjat e tyre në rrezik të shtuar për shëndetin”.

Studimi zbuloi se gjithashtu dukej se kishte përfitime të lidhura me ndalimin e përdorimit të ilaçeve para konceptimit, duke përfshirë uljen e rrezikut të pre-eklampsisë, hipertensionit, hemorragjisë pas lindjes, shtrimit në njësinë e kujdesit special dhe sindromën e shqetësimit fetal.

“Shtatzënia mund të jetë një periudhë vërtet stresuese për gratë me ADHD, kështu që është mirë të dini se ndërprerja e mjekimit të tyre gjatë shtatzënisë mund të mos jetë gjithmonë e nevojshme”, tha ajo.

Leave a Reply