Si ndikojnë kafshët shtëpiake tek fëmijët me autizëm?

0
200

Macja mund të jetë ilaç i mirë për fëmijët me autizëm.

Macet kanë një histori të gjatë të rritjes së humorit të njerëzve dhe shkëlqimit të ditëve të tyre. Dhe kjo ndoshta është e vërtetë edhe për fëmijët në spektrin e autizmit, tregon studimi i ri. Studimi i vogël sugjeron që adoptimi i një mace mund të ndihmojë në uljen e ankthit të ndarjes dhe në përmirësimin e ndjeshmërisë tek fëmijët me një çrregullim të spektrit autik (ASD).

“Macet, dhe kafshët shoqëruese në përgjithësi, ofrojnë pranim të pakushtëzuar dhe kujdesi për një kafshë mund të ndihmojë me përgjegjësinë e të mësuarit,” tha autorja e studimit Gretchen Carlisle. Ajo është një shkencëtare kërkimore në Qendrën Kërkimore për Ndërveprimin Njeri-Kafshë në Universitetin e Misurit, në Kolumbi.

ASD është një çrregullim i trurit që ndikon në aftësitë shoqërore, komunikimin dhe kontrollin e impulsit. Studimi i ri përfshiu 11 familje që kishin fëmijë me autizëm nga mosha 6 deri në 14 vjeç. Familjet u ndoqën për 18 javë pasi adoptuan një mace. Studiuesit përdorën shkallët e standardizuara të aftësive shoqërore dhe ankthit për të zgjedhur fëmijë që kishin të ngjarë t’i përgjigjeshin mirë një kafshe shtëpiake. Macet gjithashtu u kontrolluan për temperamentin. Në përgjithësi, prindërit raportuan një lidhje të menjëhershme midis fëmijës dhe maces, dhe lidhja mbeti e fortë me kalimin e kohës edhe me përgjegjësinë e shtuar të kujdesit për kafshën shtëpiake. Studiuesit zbuluan se ankthi i ndarjes së fëmijëve, ngacmimi dhe mbipesha u zvogëlua gjatë periudhës së studimit dhe ata treguan më shumë ndjeshmëri pas birësimit të maces. Shumica e familjeve e mbajtën macen pasi mbaroi studimi.

Gjetjet e reja u botuan në internet së fundmi në Journal of Pediatric Infermier. Carlisle tha se nuk është se macet janë një zgjedhje më e mirë sesa qentë, por shoqëruesit e maceve mund të jenë veçanërisht të përshtatshëm për disa fëmijë me autizëm dhe familjet e tyre. “Shumë fëmijë me autizëm kanë probleme shqisore dhe kur një qen ju leh në fytyrë, mund të jetë vërtet dërrmuese, ndërsa macet thjesht ulen pranë jush dhe janë më pak dërrmuese nga pikëpamja shqisore”, shpjegoi ajo.

Macet gjithashtu mund të jenë shumë më të lehta për t’u kujdesur, veçanërisht nga prindërit e fëmijëve me autizëm të cilët tashmë mund të jenë të mbingarkuar dhe të stresuar, tha Carlisle. Por, mosha e duhur është thelbësore. “Ne kemi zgjedhur në mënyrë specifike macet e moshës 10 muaj deri në 4 vjet, sepse duhet punë paraprake që macet më të reja të  jenë më shoqërore me fëmijët me autizëm, dhe temperamenti i të rriturve ka tendencë të vendoset në 10 muaj tek macet, kështu që këto janë macet më të reja me një temperament të rritur, “Tha Carlisle.

Një studim pasues po shikon mirëqenien e maceve të adoptuara nga këto familje. Disa ekspertë të autizmit ranë dakord se adoptimi i një kafshe shtëpiake mund të ketë përfitime për fëmijët me autizëm dhe familjet e tyre.

“Megjithëse të vogla dhe paraprake, këto janë gjetje premtuese që pasqyrojnë atë që unë shoh në praktikë,” tha Dr. Melissa Nishaëala, drejtoreshë e Programit Klinik dhe Kërkimit për Çrregullimin e Spektrit të Autizmit në Spitalin e Fëmijëve Hassenfeld në Shëndetësinë e NYU Langone në Neë York City. “Ky është një studim i kafshëve shtëpiake ose kafshëve shoqëruese në krahasim me kafshët e shërbimit ose terapisë, kështu që është diçka që çdo familje mund të ndjekë dhe jep një hartë sesi ta bëjmë atë mirë për familjet që janë të interesuara.” James McPartland, drejtor i Klinikës së Zhvillimit të Aftësive të Kufizuara të Yale në Neë Haven, pranoi që kafshët mund të qetësohen dhe të ndihmojnë të mësojnë fëmijët me përgjegjësi autizmi.

“Marrja e një kafshe shtëpiake është një përgjegjësi e madhe dhe ka shumë njerëz që mund të zbulojnë se është më shumë përgjegjësi sesa dëshironin,” shtoi ai. “Prandaj është e rëndësishme të mendoni se çfarë është realiste për familjen para se të birësoni një kafshë shtëpiake.”

Tom Frazier, ish-zyrtari kryesor i shkencës për grupin e avokimit Autism Speaks, pranoi. “Familjet duhet të marrin në konsideratë sa kohë dhe energji duhet t’i kushtojnë kujdesit për kafshët shtëpiake, aftësinë dhe dëshirën e fëmijës për të qenë pjesë e kësaj dhe cilat janë qëllimet e tyre para se të marrin ndonjë vendim në lidhje me pronësinë e kafshëve shtëpiake,” tha Frazier.

Leave a Reply