A e dini se bananet i bëjnë bletët të “çmenden”?

0
206

Acetati izopentil është një përbërës organik që gjendet tek bananet dhe tek feromonet e bletëve.

Bletët dhe insektet e tjerë mbështeten tek feromonet për të komunikuar dhe kur ka kërcënim një nga mesazhet që çojnë nëpërmjete feromoneve është “sulm”.

Acetati izopentil është vetëm një përbërës i feromoneve për sulm, por ka shije të athët, ç’ka është dhe arsyeja se pse pas pickimit ju shpesh ndjeni një erë bananeje rreth pjesës që djeg.

Ky acetat është më i fuqishëm tek bananet e freskëta, por zbehet pasi piqet fruti, kështu shmangni ngrënien e tyre afër bletëve, zgjidhni ndonjë të pjekur shumë.

Leave a Reply