A mund të bëheni të varur nga çaji?

0
164

Çaji është një nga pijet më të njohura në të gjithë botën. Ajo vjen në një varg varietetesh, të gjitha me origjinë nga bima Camellia sinensis.

Shumë prej përbërjeve në çaj janë vazhdimisht të lidhura me përfitime të ndryshme shëndetësore, duke bërë që shumica e njerëzve ta konsiderojnë këtë pije si një shtesë të shëndetshme në dietën e tyre.

Sidoqoftë, disa argumentojnë se disa prej përbërjeve të çajit mund të kenë veti varësie dhe se pirja e tepërt mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi.

Ky artikull shqyrton nëse mund të bëheni të varur nga çaji, dhe nëse po, çfarë mund të bëni në lidhje me të.

Përmban kafeinë, e cila mund të krijojë varësi

Lloje të ndryshme të çajit përmbajnë sasi të ndryshme të kafeinës, substanca psikoaktive më e konsumuar në të gjithë botën. Është një stimulues natyral, dhe përbërja shpesh fajësohet për vetitë e mundshme të varësisë së çajit.

Kafeina shpesh etiketohet varësi  ngaqë ka një strukturë kimike që i ngjan asaj të adenozinës – një përbërje që gjendet natyrshëm në trup dhe relakson sistemin nervor qendror.

Për shkak të kësaj strukture kimike, kafeina mund të futet në receptorët e adenozinës që ndodhen në tru dhe të parandalojë lidhjen e adenozinës me ta. Mungesa rezultuese e adenozinës parandalon qelizat e trurit të sinjalizojnë se jeni të lodhur .

Kjo gjithashtu mund të bëjë që trupi të lëshojë sasi më të mëdha të stimuluesve të tjerë natyralë, të tillë si dopamina, të cilat më tej shtypin ndjenjat e lodhjes dhe ju ndihmojnë të qëndroni vigjilent .

Është  spekuluar që pirja e rregullt e pijeve që përmbajnë kafeinë, përfshirë çajin, mund të bëjë që qelizat e trurit të bëjnë më shumë receptorë të adenozinës për të kompensuar ato të bllokuara nga kafeina.

Me kalimin e kohës, kjo mund të nënkuptojë që ju duhen sasi gjithnjë e më të mëdha çaji për të përjetuar të njëjtat efekte nga kafeina. Mund të shkaktojë gjithashtu që të përjetoni simptoma tërheqjeje nëse papritmas lini pijen.

Në fund të fundit, këto ndryshime në kiminë e trurit janë arsyeja pse ushqimet dhe pijet që përmbajnë kafeinë konsiderohen potencialisht të varura.

A është një varësi e vërtetë?

Varësitë vijnë në shumë forma por kanë tendencë të ndajnë disa simptoma klinike. Ato që përdoren më shpesh nga profesionistët shëndetësorë për të njohur një varësi përfshijnë :

  • përdorimi i vazhdueshëm pavarësisht përjetimit të dëmit
  • një dëshirë e vazhdueshme ose përpjekje të pasuksesshme për të kontrolluar ose ndërprerë përdorimin
  • duke përjetuar simptoma tërheqjeje kur ndërpritet përdorimi

Kërkimet sugjerojnë që disa njerëz që konsumojnë rregullisht kafeinë mund të zhvillojnë simptoma të ngjashme me varësinë dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) zyrtarisht njeh varësinë nga kafeina si një sindrom.

Aktualisht është e paqartë se sa njerëz zhvillojnë simptoma të ngjashme me varësinë si rezultat i pirjes së çajit. Prandaj, nevojiten më shumë kërkime para se të bëhen konkluzione në lidhje me vetitë e varësisë së çajit.

Leave a Reply