Si mund ta bëni foshnjën të lëvizë në bark?

0
145

Ahhh, shkelmimet e foshnjës – ato lëvizje të vogla të ëmbla fluturuese në barkun tuaj që ju bëjnë të kuptoni se fëmija po rrotullohet, rrotullohet, rrotullohet dhe rrotullohet në barkun tuaj. Është argëtuese, apo jo?

Truket e tjera që fëmija mund të ketë në mëngë gjatë kohës së tij në mitër përfshijnë:

  • disa ditë nuk lëviz shumë (duke ju futur në një gjendje paniku)
  • duke refuzuar të lëviz kur pret me durim me dorën në bark
  • vendosja në pozicione të pakëndshme në baza të përhershme, pa marrë parasysh se sa keq do të donit që ata të lëviznin në të majtë

Këtu është e vërteta: Ndonjëherë nuk keni fat kur bëhet fjalë për ta bërë fëmijën të lëvizë me komandë, por ka disa truke për t’i shtyrë ata të lëvizin dhe të përkulen kur ju dëshironi.

Këtu është një udhëzues se kur fëmija do të fillojë të lëvizë rregullisht, si mund ta bëni atë të ndryshojë pozicionin (ose t’ju bëjë të ditur se është zgjuar) dhe kur duhet t’i kushtoni vëmendje mungesës së lëvizjes.

Afati kohor i lëvizjes së fetusit

Për një nënë shtatzënë për herë të parë, shumica e lëvizjeve të fetusit mund të ndihen midis javës 16 dhe 25 të shtatzënisë, ose diku gjatë tremujorit të dytë. Kjo quhet edhe shpejtim. Në fillim, këto lëvizje do të ndjehen si flutura, ose ndjesi të çuditshme në bark.

Në shtatzënitë e mëvonshme, ju mund ta ndjeni fëmijën duke lëvizur më shpejt, sepse ju e dini se çfarë të prisni – dhe jeni më të përshtatur me ndryshimin delikat midis goditjeve të foshnjës dhe gazit të zorrëve. Por edhe pse të kaloni periudha kohore pa ndjerë asnjë lëvizje në tremujorin e dytë nuk është një shkak i madh për shqetësim; ndonjëherë mund të duket sikur fëmija po merr një ditë pushimi, dhe kjo është në rregull.

Megjithatë, ndërsa kaloni plotësisht në tremujorin e tretë, lëvizjet e foshnjës duhet të jenë një dukuri e rregullt. Ata gjithashtu do të jenë shumë më të fortë – goditjet e foshnjave nuk janë më të lehta, ato janë në të vërtetë goditje. Mjekët rekomandojnë fillimin e numërimit të goditjeve ditore në 28 javë për të siguruar lëvizjen e duhur të foshnjës.

Dijeni se disa foshnja natyrisht do të jenë pak më shumë aktive se të tjerët. Është e dobishme të keni një kuptim bazë të asaj që është normale për fëmijën tuaj dhe të matni ose gjurmoni lëvizjen prej andej.

Ju madje mund të jeni në gjendje të vëzhgoni njëfarë konsistence në kohën e lëvizjes (si shumica e mëngjeseve rreth orës 9:30 të mëngjesit) ose shkakun e lëvizjes (si çdo herë që hani pica!).

Si ta bëni fëmijën të lëvizë poshtë?

Në javën e 38-të, gjërat po mbushen goxha në mitër. Dhe sa herë që fëmija shtrihet shumë, ju e ndjeni atë në brinjët, në fshikëzën (nevoja e vazhdueshme për një banjë është e vërtetë) dhe në qafën e mitrës.

Nëse foshnja vendos të bjerë pikërisht tani, do të ishte një ndryshim i mirëpritur; mezi mund të ecësh nga kuzhina në tualet pa u gulçuar dhe urthi i shtatzënisë po të mban zgjuar natën.

Lajmi i keq është se disa foshnja nuk bien deri para – apo edhe gjatë – lindjes, kështu që nuk ka asnjë garanci që fëmija do të zhvendoset më poshtë në legen në çdo kohë.

Por disa foshnja janë thjesht kokëfortë. Ju mund të kërceni nëpër dhomën tuaj të ndenjes pasi të keni ngrënë djegës, dhe ata ende nuk do të heqin të pasmet e tyre të lezetshme të foshnjës nga poshtë brinjës.

Nëse jeni të dëshpëruar, nuk ka asnjë të keqe të përpiqeni ta largoni fëmijën nga një pozicion i pakëndshëm dhe në atë që ju lejon të merrni frymë pak më lehtë.

Leave a Reply