Pse dhimbja e kyçeve përkeqësohet gjatë menopauzës?

0
206

Nëse përjetoni ndezje të nxehta, ndryshime në humor dhe dhimbje kyçesh, nuk jeni vetëm. Këto janë disa nga simptomat më të zakonshme për njerëzit që kalojnë menopauzë.

Është vlerësuar se më shumë se 50% e grave përjetojnë artralgji (dhimbje kyçesh) ose artrit gjatë menopauzës dhe, për 21%, secila gjendje është një nga shenjat më të rëndësishme të menopauzës.

Dhimbjet e kyçeve të lidhura me menopauzën mund të shkaktohen nga ndryshimet në nivelet hormonale, por edhe faktorë të tjerë mund të luajnë një rol. Ka një sërë mjetesh juridike shtëpiake që mund të ndihmojnë në reduktimin e dhimbjeve të kyçeve, dhe OB-GYN dhe mjekët e kujdesit parësor mund t’ju ndihmojnë gjithashtu të vendosni nëse jeni një kandidat i mirë për terapinë e zëvendësimit të hormoneve (HRT) ose medikamente të tjera.

Pse keni dhimbje kyçesh në menopauzë?

Sipas një studimi të vitit 2010, besohet se një ulje e niveleve të estrogjenit gjatë menopauzës mund të shkaktojë dhimbje kyçesh.

Estrogjeni ndihmon në mbrojtjen e kyçeve dhe zvogëlimin e inflamacionit. Ajo gjithashtu ndikon në funksionin e muskujve, tendinave dhe ligamenteve. Të kesh ekuilibrin e duhur të estrogjenit është i nevojshëm për performancën ideale të kyçeve.

Zhvillimi ose përparimi i artritit mund të jetë një tjetër arsye për dhimbje kronike të kyçeve gjatë menopauzës. Rreziku i osteoporozës dhe osteoartritit rritet gjatë menopauzës. Ky rrezik i shtuar ka të ngjarë të lidhet edhe me ndryshimet hormonale.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së kyçeve në menopauzë?

Ju mund të përjetoni:

 • zvogëlimi i gamës së lëvizjes
 • tinguj kërcitjeje ose kërcitjeje kur nyjet lëvizin
 • ngurtësi dhe ënjtje në nyje
 • dhimbje të lidhura me muskujt dhe shpinën
 • dhimbje të shtënat

Cili është trajtimi për dhimbjet e kyçeve në menopauzë?

Sipas hulumtimit të vitit 2010, një nga mënyrat më të mira për të trajtuar dhimbjet e kyçeve të lidhura me menopauzën mund të lëvizin më shumë. Lëvizja dhe shtrirja ndihmojnë në uljen e dhimbjes dhe ngurtësimit. Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e një peshe të moderuar ose në parandalimin e shtimit të peshës që mund të shtojë stresin në kocka dhe nyje.

Gjëra të tjera që mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes përfshijnë:

 • duke ngrënë më shumë ushqime anti-inflamatore
 • heqja e stresit përmes aktiviteteve të tilla si:
 • duke medituar
 • joga
 • terapi
 • lëni duhanin nëse pini duhan
 • duke provuar akupunkturën
 • marrja e barnave pa recetë (OTC).
 • duke aplikuar akull ose nxehtësi
 • duke përdorur terapinë e zëvendësimit të hormoneve (HRT)
 • marrja e suplementeve me vitamina dhe minerale që promovojnë shëndetin e kyçeve

Trajtimi i simptomave dhe shenjave të tjera të lidhura me menopauzën, si lodhja, pagjumësia dhe depresioni, mund të ndihmojnë gjithashtu.

Leave a Reply