Këto produkte shtëpiake rrisin rrezikun e diabetit!

0
139

Gjërat e zakonshme shtëpiake mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit tek një grua, paralajmërojnë ekspertët. Një studim zbuloi se gratë e ekspozuara ndaj kimikateve të gjetura në plastikë të caktuar kanë deri në 63 për qind shanse më të larta për të zhvilluar vrasësin e heshtur. Produktet e kujdesit personal, lodrat e fëmijëve dhe paketimet e ushqimeve dhe pijeve përmbajnë të gjitha kimikatet e rrezikshme të njohura si ftalate.

Studimet e mëparshme kanë lidhur tashmë kimikatet me uljen e fertilitetit tek gratë. Autori kryesor i studimit, Sung Kyun Park i Universitetit të Miçiganit tha:

Njerëzit janë të ekspozuar ndaj ftalateve çdo ditë duke rritur rrezikun e tyre për disa sëmundje metabolike. Është e rëndësishme që ne të trajtojmë kimikatet tani pasi ato janë të dëmshme për shëndetin e njeriut.

Studiuesit studiuan 1,308 gra për më shumë se gjashtë vjet për të parë nëse ftalatet kontribuan në shfaqjen e diabetit. Ata zbuluan se gratë e bardha të ekspozuara ndaj niveleve të larta të disa ftalateve kishin një shans 30-63 për qind më të lartë për të zhvilluar diabetin. Megjithatë, kimikatet e dëmshme nuk ishin të lidhura me diabetin tek gratë e zeza apo aziatike. Rreth 4.9 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar vlerësohet të kenë diabet, nga të cilët 90 për qind kanë tipin 2.

Dallimi kryesor midis diabetit të tipit 1 dhe tipit 2 është se diabeti i tipit 1 është një gjendje gjenetike që shfaqet shpesh herët në jetë dhe është vendi ku trupi nuk mund të prodhojë hormonin e insulinës. Insulina ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak, por lejon që glukoza nga ushqimi të hyjë në qelizat e trupit.

Ndërkohë, tipi 2 lidhet me stilin e jetës dhe është vendi ku trupi nuk mund të përdorë insulinën e prodhuar nga pankreasi, ose pankreasi nuk arrin të prodhojë mjaftueshëm insulinë. Të dyja kushtet janë serioze, por tipi 2 aktualisht është në rritje falë niveleve të larta të obezitetit. Gjendja ngre rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru midis komplikimeve të tjera.

Një studim i veçantë, zbuloi se disa vegla kuzhine mund të katërfishojnë rrezikun e kancerit. Studiuesit zbuluan se të ashtuquajturat “kimikate përgjithmonë”, të njohura si sulfat perfluoktan, fshihen në tenxhere, tigan, lugë dhe sende të tjera shtëpiake.

Leave a Reply