Greif: Miratimi i një rezolute për Srebrenicën mund të bëjë që Kosova të nis procedurat ligjore kundër Serbisë për krime lufte

0
107

Historiani dhe eksperti izraelit për Holokaustin dhe krimet e luftës, Gideon Greif, në prag të seancës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për rezolutën për Srebrenicën, tha se trendi i politizimit të tragjedive historike është thellësisht shqetësues dhe se miratimi i këtij dokumenti do të ishte një precedent i rrezikshëm që nuk do të nxiste pajtimin dhe paqen, tashmë ka sjellë pasoja, dhe jo vetëm për sigurinë rajonale të Ballkanit Perëndimor.

Greif tha se miratimi i rezolutës për Srebrenicën mund të bëjë që zyrtarët e Kosovës të nisin një padi kundër Serbisë, pas akuzave se ka kryer gjenocid ndaj shqiptarëve në 1998 dhe 1999.

“Miratimi i një rezolute për Srebrenicën mund t’u japë zyrtarëve të Kosovës momentumin për të filluar procedurat ligjore kundër Serbisë në lidhje me ngjarjet e 1998 dhe 1999. Ky përshkallëzim i mundshëm në procedurat ligjore është thellësisht shqetësues, pasi mund të përkeqësojë tensionet ekzistuese dhe të tensionojë më tej marrëdhëniet ndërmjet dy palëve. Për më tepër, veprime të tilla kanë potencialin për të rindezur akuzat historike dhe për të zgjatur ciklet e konfliktit dhe armiqësisë. Si dikush që kam dëshmuar pasojat shkatërruese të luftës dhe gjenocidit, jam thellësisht i shqetësuar për mundësinë e konfrontimeve të mëtejshme ligjore që mund të destabilizojnë rajonin dhe të pengojnë përpjekjet e pajtimit dhe ndërtimit të paqes. Është thelbësore që të gjitha palët të ushtrojnë përmbajtje dhe t’i japin përparësi dialogut dhe diplomacisë për të zgjidhur mosmarrëveshjet dhe konfliktet në mënyrë paqësore. Procedurat ligjore duhet të trajtohen me kujdes dhe nuk duhet të shërbejnë si mjet për thellimin e ndarjeve apo vazhdimin e cikleve të dhunës. Në vend të kësaj, duhet të bëhen përpjekje të përbashkëta për të nxitur mirëkuptimin, pajtimin dhe respektin e ndërsjellë midis të gjitha komuniteteve në rajon”, tha Greif për KO.

Leave a Reply