Çfarë rrezikon foshnja nga verdhëza?

0
171

Verdhëza është e shërueshme, por mund të shkaktojë dëme në trurin e foshnjes nëse nuk trajtohet.

Kjo gjendje shëndetësore shkakton zverdhje në lëkurën tuaj dhe të bardhët e syve do të zverdhen gjithashtu. Është më e zakonshme në foshnjat e porsalindura.

Gjendja ndodh kur trupi juaj ka shumë (ose nuk mund të përpunojë siç duhet) bilirubinën, një përbërës kimik i verdhë në hemoglobin që mbart oksigjen në qelizat e kuqe të gjakut.

Kur qelizat e kuqe të gjakut dëmtohen, trupi juaj ndërton qeliza të reja për të zëvendësuar ato të vjetra, ndërsa përpunohen nga mëlçia.

Bilirubina ngrihet nëse mëlçia nuk mund të shpëtojë qelizat e gjakut kur ato dëmtohen. Shumë foshnje të shëndetshme kanë verdhëz, sidomos ato që lindin para afatit të plotë (38 javë shtatzëni).

Në fakt, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se rreth 60 për qind e fëmijëve të porsalindur përjetojnë verdhëz.

Gjatë shtatzënisë, mëlçia e nënës heq bilirubin nga foshnja, por sapo foshnja të lindë, mëlçia e foshnjës duhet të bëjë punën. Nëse mëlçia e foshnjës nuk është zhvilluar mjaftueshëm në lindje, mund të mos jetë në gjendje të heqë siç duhet bilirubin nga qarkullimi i gjakut.

Zakonisht verdhëza kalon pas trajtimit të lehtë. Megjithatë, nëse një rast i rëndë i verdhëzës mbetet i patrajtuar për një kohë të gjatë, foshnja mund të marrë kernicterus, një formë e dëmtimit të trurit.

Si rezultat, komplikime të tjera mund të ndodhin, duke përfshirë:

• Paralizë cerebrale;

• Humbja e dëgjimit;

• Problemet e vizionit;

• Prishje e dhëmbëve;

• Paaftësitë intelektuale.

Gjithashtu verdhëza mund të ndodhë edhe në çdo moshë. Nganjëherë verdhëza mund të shoqërohet ose shkaktohet nga një sëmundje tjetër, siç janë:

• Sëmundjet e gjakut;

• Sindromat gjenetike;

• Sëmundje të mëlçisë, të tilla si hepatiti ose ciroza;

• Bllokimi i kanaleve biliare;

• Infeksionet;

• Përdorimi i ilaçeve.

Fëmija juaj ka shumë të ngjarë të testohet për verdhëz disa herë para se të largoheni nga spitali, kështu që nuk duhet të mbështeteni në simptomat e dukshme. Ndërsa nivelet e bilirubinës rriten, gjendja shpesh bëhet e dukshme në gjoks, bark, krahë dhe këmbë.

Trajtimi

Trajtimi për verdhëzën te foshnjat mund të bëhet në shtëpi ose në spital dhe kërkon që fëmija i paveshur të vendoset nën dritë të veçantë (fototerapia).

Mjeku gjithashtu mund të rekomandojë që fëmija të pijë më shumë qumësht gjiri. Nëse fëmija ka nivele shumë të larta të bilirubinës, mjeku mund të rekomandojë një transfuzion të gjakut.

Leave a Reply