11 ushqime me të cilat kënaqeshin të varfërit dhe tani shërbehen në restorantet më të mira

0
307

Nëse gërmoni pak në historinë e pjatave dhe produkteve tani në modë, bëhet e qartë se ato nuk u vlerësuan menjëherë.

Shpesh këto ishin shpikje të njerëzve të zakonshëm që u përpoqën të ushqeheshin me atë që ishte pranë, jo me kënaqësitë e kuzhinës. Me kalimin e kohës, qëndrimi ndaj një ushqimi të tillë ka ndryshuar, dhe tani ai shërbehet në restorantet më të mira dhe diskutohet në revistat e modës.

Gazpaço

© E4024 / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Gazpacho është një supë e ftohtë me domate. Dihet se kjo pjatë vjen nga provinca spanjolle e Andaluzisë, por historia e saj është e vështirë të gjurmohet. Kjo sepse receta nuk u shpik nga ndonjë kuzhinier oborri, por nga fermerë improvizues. Puna e tyre ishte e vështirë dhe nuk kishte ushqim të mjaftueshëm. Prandaj, ata filluan të bëjnë supë nga mbetjet e perimeve, hudhrave dhe bukës së ndenjur.

Bujazh

© Pxfuel

Buyabes është një zierje tradicionale e peshkut provansal me origjinë nga qyteti port i Marsejës. Tani kjo pjatë shërbehet në restorantet më të mira, por bujazhi ishte ushqimi i peshkatarëve të zakonshëm më parë. Në vend që të përdornin peshkun më të shtrenjtë, ata morën peshkun më të vogël dhe më kockor që nuk mund ta shisnin dhe gatuan supë në një kazan me dru.

Fondue

© 663highland / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 3.0

Fondue lidhet me diçka të hollë, por rezulton se në shekullin XVIII në Zvicër nuk ishte krijuar për një jetë të mirë. Popullsia e fshatrave alpine mbështetej kryesisht në fermat e tyre. Meqenëse njerëzit bënin vetë djathë, verë dhe bukë, këto ishin produktet më të përballueshme. Për të ushqyer veten në stinën e ftohtë, zviceranët filluan të gatuajnë fondue, domethënë mbytën djathin e vjetër dhe zhytën bukën në të.

Vaj i papërpunuar 

Teknologjia e prodhimit të vajit vegjetal është mijëra vjet e vjetër, dhe metoda mekanike ka qenë prej kohësh më e përballueshme. Edhe tani, në disa vende në zhvillim, për nxjerrjen përdoret një shtypës ose një llaç me shtypës, pasi metodat e tjera janë shumë të shtrenjta. Procesi i përpunimit të vajit vegjetal u zhvillua në gjysmën e dytë të shekullit XIX dhe u zhvillua në shekullin XX.

Si rezultat, shumë njerëz filluan të shfaqin interes për një produkt që pastrohet nga aromat e panevojshme dhe i përshtatshëm për ruajtje afatgjatë. Në ditët e sotme, qëndrimi ndaj vajit të pastruar po ndryshon: me një çmim mjaft të lartë për vajrat e shtypur në fillim, ky lloj vaji, si vaji i ullirit, po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar.

Ngjala

© JanesDaddy (Ensglish User) / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 3.0

Tani enët me ngjala janë jashtëzakonisht të shtrenjta. Por nuk ishte gjithmonë kështu. Në epokën viktoriane, ngjalat ishin ushqim për të varfrit, pasi ato rriteshin në sasi të mëdha në Thames. Më vonë, popullsia e tyre u ul ndjeshëm për shkak të përkeqësimit të cilësisë së ujit në lumë. Dhe megjithëse situata mjedisore po përmirësohet tani, gatimet e ngjalave mbeten shumë të shtrenjta.

Sheqer kaf

Sheqeri kafe u bë popullor dhe i lirë në shekullin XVIII, kur u bë e mundur të krijohej prodhimi i tij masiv. Në shekullin XIX, u zhvilluan metodat e rafinimit dhe pastrimit të saj të melasës. U nis edhe një fushatë kundër sheqerit kaf, gjatë së cilës u shpërndanë foto të mikrobeve të padëmshme por të neveritshme që jetojnë në sheqerin kafe.

Si rezultat, në vitet 1900, sheqeri kaf u kritikua në një nga librat më të shitur të gatimit. Që atëherë, qëndrimi ndaj sheqerit kaf ka ndryshuar përsëri: ky produkt konsiderohet unik dhe është më i shtrenjtë se i bardhë.

Bukë me drithëra integrale

Edhe pse sot buka e bardhë konsiderohet si ushqimi kryesor, në të kaluarën ishte një privilegj i të pasurve. Në shumë kultura, ngrënia e bukës nga mielli i bardhë konsiderohej prestigjioze, dhe gri, nga mielli i trashë i paqëruar ishte një produkt për popullsinë e varfër. Ashtu si me shumë produkte të tjera të papërpunuara, qëndrimi ndaj bukës me drithëra ka ndryshuar: tani ky produkt vlerësohet më lart se analogu i tij i rafinuar.

Hikërror

Megjithëse hikërrori filloi historinë e tij në Azi, pjatat e tij ishin të njohura në shumë vende evropiane, dhe jo vetëm në lindje. Tradicionalisht, konsiderohej si produkt i kuzhinës së thjeshtë dhe shoqërohej me varfërinë. Kështu, hikërrori ishte baza e të ushqyerit të fshatarëve të rajonit alpin të Italisë në shekullin XIX. Në botën moderne, interesi për këtë pseudo-cere është rritur ndjeshëm. Hikërrori i gjelbër, i cili nuk i është nënshtruar trajtimit të nxehtësisë, është bërë veçanërisht i popullarizuar. Përdoret si bazë jo vetëm për pjatat e dyta, por edhe për ëmbëlsirat e çuditshme.

Çaj kërpudhe

Shoqatat e zakonshme që lidhen me kërpudhat e çajit janë një kavanoz në prag të dritares me një lëng të shëmtuar brenda. Por kombucha është diçka në modë dhe moderne. Në fakt, është e njëjta gjë – një pije e fermentuar e bërë nga çaji i zi ose jeshil. Popullariteti i këtij produkti të dobishëm është duke u rritur çdo vit, dhe madhësia e tregut botëror të kërpudhave të çajit po rritet vazhdimisht.

Produktet e sojës

Produktet e sojës janë njohur prej kohësh në kuzhinën aziatike. Por gjatë historisë, qëndrimi ndaj tyre ka qenë i paqartë. Për shembull, deri në shekullin XVII, tofu konsiderohej ushqim për të varfërit. Gjithçka ndryshoi kur perandori Qing Kang Xi vendosi të ecë në mënyrë të fshehtë mes njerëzve të zakonshëm dhe e provoi këtë produkt. Pas kthimit, ai urdhëroi kuzhinierët e tij që të fillonin të gatuanin ushqim me bazë tofu për të.

Në shumë vende të tjera, qumështi i sojës nuk ka qenë gjithashtu produkti më i dëshirueshëm për një kohë të gjatë, por ishte një alternativë e detyruar dhe më e lirë për qumështin e lopës. Deri në vitet 1960, cilësia e qumështit të sojës ishte përmirësuar në mënyrë dramatike dhe deri në vitin 1990 ajo kishte zënë pozicionin e saj të sigurt në tregun e produkteve ushqimore të shëndetshme.

Lëng kockash

Lëngu i kockave është padyshim një nga tendencat më të ndritura gastronomike të viteve të fundit. Sigurisht, kjo pjatë është e njohur në shumë kultura, por vetëm në historinë e kohëve të fundit është bërë vërtet modë. Në supën, për të cilën personazhi i famshëm është i çmendur, është më logjike të presësh një copë mishi të fortë. Në fund të fundit, gjithmonë është vlerësuar shumë dhe ka qenë shenjë e statusit të lartë. Por gjithçka ka të bëjë me përfitimet e zierjes, e cila përftohet nga kockat në procesin e shumë orëve të gatimit.

Leave a Reply