Ne e trashëgojmë inteligjencën nga nëna – dukjen nga babai

0
95

Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit pohojnë se fëmijët trashëgojnë inteligjencën nga nënat e tyre. Sipas hulumtimit të tyre, gratë kanë më shumë të ngjarë të kalojnë gjenet që formojnë inteligjencën e një fëmije dhe kalohen në kromozomet X.

Gjithashtu, një studim i ri i kryer nga studiues nga Skocia mbështet faktin se gjenet e rëndësishme për funksionet e përparuara njohëse trashëgohen nga babai. Por këto gjene ose çaktivizohen ose mbeten të shtypura. Ata deklaruan se nëse një fëmijë trashëgon ‘inteligjencën’ nga babai, ajo mbetet e ‘inaktivuar’.

Studiuesit nga Glasgou intervistuan 12,686 njerëz të moshës 14 deri 22, çdo vit që nga viti 1994, duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm si raca, arsimi dhe statusi socio-ekonomik. Ata zbuluan se koeficienti i inteligjencës së nënës ishte treguesi më i mirë i inteligjencës. Për më tepër, koeficienti i inteligjencës së të anketuarve ndryshonte me një mesatare prej 15 pikësh nga nënat e tyre.

Ata gjithashtu kryen një eksperiment me ndihmën e minjve të modifikuar gjenetikisht. Kur u dhanë minjve një ‘dozë’ gjenesh të nënës, ata zhvilluan një tru më të madh dhe trupa relativisht më të vegjël. Kur iu dha një ‘dozë’ shtesë e gjeneve të babait të tyre, ata kishin një tru më të vogël dhe trupa më të mëdhenj, transmeton Independent UK.

Studimi konkludon se zhvillimi i trurit varet nga gjenet e nënës dhe zhvillimi fizik nga gjenet e babait. Studiuesit theksojnë se pre-dispozicioni gjenetik nuk është një faktor vendimtar në nivelin e inteligjencës. Mjedisi gjithashtu luan një rol të madh në zhvillimin e funksioneve njohëse të një fëmije. Ata shtuan se një fëmijë trashëgon vetëm 40 deri në 60 për qind të gjeneve të prindërve të tyre.

Leave a Reply