Kurrë mos i tërhiqni fëmijët më forcë nga krahu!

0
129

Zhvendosjet e bërrylave ndodhin kur skaji i poshtëm i kockave të krahut të sipërm (humerus) humbet kontaktin me majat (kokat) e kockave të parakrahut (rrezja dhe ulna). Zhvendosjet e bërrylave mund të jenë të plota (skajet e kockave nuk preken) ose të pjesshme (një pjesë e kockave ende prekin). Zhvendosjet e pjesshme quhen subluxacione.

Shumica e zhvendosjeve të bërrylave rezultojnë nga një rënie për shembull. Mund të shoqërohen me fraktura, lëndime nervore dhe nganjëherë dëmtim të një arterie.

Zhvendosjet e bërrylave janë të zakonshme. Sidoqoftë, që një bërryl të zhvendoset plotësisht, zakonisht kërkohet forcë e konsiderueshme. Zhvendosjet e pjesshme të bërrylit (subluxations) janë të zakonshme në mesin e fëmijëve të vegjël dhe zakonisht vijnë nga forca e ushtruar gjatë goditjes . Subluksimet ndodhin por janë shumë më pak të zakonshme tek foshnjat, fëmijët më të rritur dhe të rriturit.

Rrezet X mund të konfirmojnë diagnozën e një zhvendosjeje të bërrylit.

Trajtimi

Zakonisht manovrat për të vendosur përsëri bashkimin në nyje

Trajtimi i një zhvendosje të bërrylit zakonisht përfshin hapat më poshtë:

Duke i dhënë personit një qetësues për dhimbjen

Duke e shtrirë personin

Lakimi i bërrylit dhe butësisht rrotullimi i parakrahut në mënyrë që pëllëmba të ngrihet lart

Duke mbajtur krahun poshtë

Tërhiqni dore lart derisa kyçi të kthehet në vend

Pasi të vendoset përsëri në vend, kyçi kontrollohet për stabilitet dhe merret një rreze X për tu siguruar që asnjë frakturë të mos ketë ndodhur . Atëherë nyja zakonisht është e palëvizshme, zakonisht me një çarje, deri në 1 javë derisa dhimbja dhe ënjtja të ikin.Më vonë fillohen ushtrimet me varg lëvizjeje dhe një mbrojtëse që mbahet veshur për 2 deri në 3 javë.

Subluksacioni i kokës radiale (Bërryl Nursemaid)

Subluksacioni radial i kokës është ndarje e pjesshme e eshtrave në bërryl. Fundi i një kocke të parakrahut (rrezja) rrëshqet jashtë vendit në bërryl.

Subluksacioni radial , i cili është i zakonshëm në mesin e fëmijëve të vegjël, mund të ndodhë kur një kujdestar tërheq një foshnjë përpara ose kap një vogëlush nga krahu.

Shenja e vetme mund të jetë refuzimi i vogëlushit për të lëvizur krahun e dëmtuar.

Mjekët dyshojnë subluksim radial të kokës bazuar në përshkrimin se si ka ndodhur dëmtimi, simptomat dhe rezultatet e një ekzaminimi fizik.

Mjekët zakonisht mund të manipulojnë kockat përsëri në vend pa bërë një prerje dhe pa pasur nevojë të përdorin qetësues për dhimbjen .

Ky dëmtim zakonisht ndodh tek fëmijët e vegjël (të cilët janë rreth 2 deri në 3 vjeç). Në fëmijët e vegjël, koka e rrezes (një nga kockat e parakrahut) është mjaft e vogël për të rrëshqitur nëpër ligamentet që mbajnë bërrylin në vend. Koka e rrezes mund të rrëshqasë nëpër ligamente kur një prind ose kujdestar tjetër tërheq një foshnjë me forcë përpara ose kap një foshnjë të vogël nga kyçi i dorës gjatë një rënie dhe shumë veprime që shumë kujdestarë nuk i mbajnë mend. Ndërsa fëmijët rriten, koka e rrezes zgjerohet, kështu që përfundimisht, koka e rrezes është shumë e madhe për të rrëshqitur lehtë në vend.

femije

Simptomat

Bërryli mund të jetë i butë. Për shkak se fëmijët e vegjël zakonisht nuk mund të përshkruajnë simptomat e tyre, e vetmja shenjë e këtij dëmtimi mund të jetë gatishmëria për të lëvizur krahun. Krahu mund të varet nga ana e trupit, ndonjëherë duke u kthyer paksa nga brenda. Ose vogëlushët mund të mbajnë krahun në një pozicion të përkulur kundër trupit të tyre. Prindërit ose kujdestarët e tjerë nuk duhet të përpiqen të lëvizin krahun.

Vogëlushët mund të qajnë kur lëndimi ndodh, por më pas të qetësohen dhe të vazhdojnë të veprojnë normalisht, përveç se ata nuk e përdorin krahun e dëmtuar.

Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku

Nëse fëmijët e vegjël kanë simptoma që sugjerojnë subluksim të bërrylave, prindërit ose kujdestarët e tjerë duhet t’i cojnë te një mjek, edhe nëse bërryli rrëshqet në vendin e vet.

Mjekët dyshojnë për këtë dëmtim bazuar në përshkrimin se si ndodhi, simptomat dhe rezultatet e një ekzaminimi fizik.

Rrezet X nuk tregojnë dëmtimin dhe kështu mund të mos merren.

Parandalimi

Për të parandaluar subluksimin e bërrylit tek të vegjlit, prindërit dhe kujdestarët e tjerë duhet të mos:

Shkundni dorën, kyçin e dorës ose parakrahin e të vegjëlve

Mos i ngrini të vegjlit vetëm me një krah ose dorë

Mos i lëkundni fëmijët me dorë ose parakrah

Trajtimi

Zakonisht manovrat për të vendosur përsëri nyjën

Mjekët zakonisht përpiqen ta vendosin nyjën përsëri (që quhet ulje). Zakonisht, nuk nevojiten qetësues. Kur kocka është vënë përsëri në vend, mund të dëgjohet një kërcitje e butë ose klikim. Vogëlushët mund të fillojnë të lëvizin bërrylën e tyre pas rreth 10-20 minutash. Nëse nuk e lëvizin atë, mjekët mund të marrin rreze x të bërrylit. Nëse fëmijët e vegjël lëvizin bashkimin, kyçi nuk ka nevojë për x-rrezet ose imobilizohet.

Nëse pas 24 orësh fëmijët e vegjël vazhdojnë të kenë dhimbje ose nëse ende nuk mund ta përdorin krahun, kyçi nuk mund të jetë plotësisht i vendosur mirë ose një kockë mund të jetë e thyer. Në raste të tilla, fëmijët duhet të shihen përsëri nga një mjek.

Me trajtimin, shumica e fëmijëve shërohen plotësisht. Sidoqoftë, 20 deri 40% e tyre zhvendosin përsëri bërrylin.

Leave a Reply