Eksperimenti, embrionet rriten në hapësirë

0
124

Zhvillohen për herë të parë në hapësirë embrione gjitarësh. Shkencëtarët arriten të realizonin një eksperiment, duke çuar embrione të ngrirë kaviesh nga Toka në stacionin Hapësinor Ndërkombëtar që Gusht të 2021. Astronautët në ISS kanë shkrirë embrionet dhe i kanë lënë të rriten për 4 ditë në kushte mikrograviteti.

Eksperimenti është drejtuar nga universiteti japonez Yamanashi dhe konisderohet një hap i rëndësishëm, pasi mund të jetë tregues që edhe njerëzit mund të riprodhohen jashtë Tokës, një çështje që është në qendër të vëmendjes duke konisderuar planet për ngritjen e kolonive humane ne Hënë dhe në planetin Mars.

Grupi kërkimor më parë, në vitin 2009 arriti të vërtetonte që procesi i fekondimit ishte i mundur në hapësirë, ndërsa kësaj here hapi i rradhës ishte pikërisht fazat e para të zhvillimit embrional, që rezultoi norma. Megjithatë studimet do vijojnë, për të kuptuar efektet dhe pasojat e mundshme të mjedisit hapësinor në zhvillimin e fetusit të gjitarëve.

Leave a Reply