Dritaret a duhet të hapen apo të mbyllen gjatë motit të nxehtë?

0
351

Kur nxehtësia e verës arrin kulmin e saj, shtëpitë tona mund të nxehen në mënyrë të pakëndshme, veçanërisht gjatë natës. Bëhet joshëse hapja e dritareve për të lejuar pak ajër të pastër, por a duhet?

Çfarë është më mirë të bëni gjatë një vale të nxehtë, të hapni ose mbyllni dritaret?

Amin Al-Habaibeh, një profesor në Universitetin Nottingham Trent, tha për The Independent se nxehtësia vjen kryesisht nga rrezatimi diellor dhe ajri i ngrohtë. Është e rëndësishme të shmangni efektin serë sepse rrit temperaturën në shtëpi. Prandaj, nëse keni një lozhë, ballkon ose konservator të mbyllur, është e rëndësishme që dritaret të jenë të hapura gjatë ditës dhe është ideale ta izoloni atë hapësirë ​​nga pjesa tjetër e shtëpisë.

Shkurtimisht, Al-Habaibeh thotë se përgjigja në pyetjen nëse duhet t’i mbajmë dritaret hapur varet nga lloji i shtëpisë dhe temperatura e jashtme.

“Hapni dritaret kur temperatura në shtëpi bëhet më e lartë se jashtë. Ndryshe mbajini të mbyllura”, vëren ai.

Psikologia Lindsay Browning pajtohet se është më mirë të mbani dritaret të mbyllura.

“Ju nuk dëshironi që ajri i jashtëm të hyjë në shtëpi dhe ta ngrohë atë. Por kur dielli perëndon, ajri i jashtëm do të fillojë të ftohet. Në këtë pikë, është një ide e shkëlqyeshme të hapni dritaret për të lejuar një erë në dhomën e gjumit, për ta ndihmuar atë të ftohet dhe të sigurojë qarkullimin e nevojshëm të ajrit.”

Mbroni dhomat me pamje nga dielli nga nxehtësia duke ulur perdet dhe duke tërhequr perdet gjatë ditës. Gjithashtu rekomandohet mbyllja e dritareve nëse keni kondicioner në mënyrë që ajri më i freskët të qarkullojë./abcnews.al

Leave a Reply