“By-passi” i zemrës/ Cilat janë pasojat?

0
252

Kirurgjia e bypass-it të arteries koronare, e njohur gjithashtu si operacioni bypass, është një procedurë që përfshin marrjen e një ene gjaku nga një pjesë tjetër e trupit dhe përdorimin e saj për të devijuar gjakun rreth një arterie të bllokuar në zemër.

Fibrilacioni atrial (AFib) është një rrahje e parregullt e zemrës e karakterizuar nga rrahje atipike në dy dhomat e sipërme të zemrës. Shpesh shkakton një ritëm të shpejtë të zemrës.

AFib është një efekt anësor i zakonshëm i operacionit bypass. Shpesh është i përkohshëm, por hulumtimet sugjerojnë se mund të shoqërohet me rreziqe më të larta afatshkurtra dhe afatgjata të komplikimeve kardiovaskulare, duke përfshirë goditjen në tru.

Këtu, ne shqyrtojmë pse AFib zhvillohet pas operacionit bypass dhe si menaxhohet.

Çfarë e shkakton AFib pas operacionit bypass?

AFib është ndërlikimi më i zakonshëm i operacionit në zemër. Arsyeja pse AFib shpesh zhvillohet pas operacionit bypass është kompleks dhe përfshin shumë faktorë të ndryshëm, duke përfshirë:

 • stresi fizik dhe inflamacioni në zemër të shkaktuar nga procedura
 • ndryshimet në sistemin nervor simpatik pas operacionit
 • efektet anësore të ilaçeve
 • furnizimi i kufizuar i gjakut në atrium (ishemia)
 • çekuilibër në elektrolitet dhe substanca të tjera në gjak
 • zhvillimi i një ndërlikimi serioz të quajtur sepsë
 • ndryshime në qarkullimin e gjakut në zemër

Cilat janë simptomat e AFib pas operacionit bypass?

Simptomat e AFib përfshijnë:

 • një rrahje zemre shumë e shpejtë, ndonjëherë më e lartë se 100 rrahje në minutë
 • marramendje
 • gulçim
 • lodhje
 • rrahjet e zemrës

Në disa raste, AFib nuk shkakton asnjë simptomë dhe mund të mos e kuptoni se e keni atë.

Si trajtohet AFib pas operacionit bypass?

Udhëzimet aktuale ndërkombëtare Rekomandojnë antikoagulim oral për AFib që zhvillohet pas operacionit bypass.

Udhëzimet rekomandojnë me forcë trajtimet e mëposhtme për njerëzit që zhvillojnë AFib pas operacionit:

beta-bllokues, të cilët rekomandohen për menaxhimin e rrahjeve të zemrës; nëse janë joefektive ose nëse nuk mund të administrohen për shkak të një shqetësimi shëndetësor, udhëzimet rekomandojnë përdorimin e bllokuesve të kanalit të kalciumit

medikamente për kontrollin e ritmit të zemrës ose të ritmit të zemrës, të cilat rekomandohen si terapi fillestare

kardioversioni i rrymës së drejtpërdrejtë, në të cilin një goditje e kontrolluar aplikohet në zemër

terapi me ilaçe antiaritmike, e cila rekomandohet për njerëzit me AFib që nuk kanë marrë ilaçe antikoaguluese dhe kanë pasur AFib për më shumë se 48 orë

Udhëzimet rekomandojnë gjithashtu që mjekët të administrojnë medikamente antikoaguluese kur konsiderohen të sigurta për 60 ditë pas operacionit, përveç nëse zhvillohen komplikime.

Përveç kësaj, për njerëzit që marrin medikamente për kontrollin e rrahjeve të zemrës, mjekët mund të vlerësojnë ritmin e tyre të zemrës 30-60 ditë pas operacionit dhe të marrin në konsideratë nëse kardioversioni i rrymës direkte mund të jetë i dobishëm nëse medikamentet antikoaguluese nuk kanë ndihmuar.

Leave a Reply