Asociacioni i komunave me shumicë serbe: Kungji i Nastradinit për Kosovën?

0
319

Në vendin tonë të vogël të quajtur Kosovë, një çështje që ka ndikuar thellësisht në zhvillimin e saj politik është krijimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe. Në disa qarqe të vendit, ku popullsia serbe është e shumicë,ideja e krijimit të një entiteti autonom për këto komuna ka shkaktuar polemika të mëdha dhe debat të shumtë. Por, a është ky asociacioni vetëm një figurë e huazuar nga anekdotat e Nastradinit, që mund të sjellë pasoja negative për Kosovën?

Duke u bazuar në të dhënat e paraqitura më sipër, është e rëndësishme të analizojmë impaktin potencial negativ që krijimi i këtij asociacioni mund të ketë për shtetin e Kosovës. Për të bërë këtë, është e dobishme të hedhim një vështrim te Bosnja dhe Hercegovina, një vend tjetër Ballkanik që ka përjetuar një situatë të ngjashme.

Në Bosnjë dhe Hercegovinë, krijimi i Entitetit Serb, një strukturë politike që u krijua pas konfliktit të trazuar të viteve ’90, ka çuar në një sistem të dyfishtë qeveritar dhe në një mungesë të qëndrueshmërisë politike. Kjo situatë e ka bërë vendin funksionalisht të paralizuar, me vështirësi në marrjen e vendimeve të rëndësishme dhe në avancimin e reformave të nevojshme për zhvillimin e vendit.

Nëse Kosova ndjek rrugën e krijimit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe në formën e propozuar, rrezikohet të kapërcejë të njëjtat sfida të Bosnjës dhe Hercegovinës. Ky asociacion mund të krijojë një entitet të veçantë politik dhe administrativ, duke ndarë vendin në mënyrë të pandashme. Kjo mund të çojë në konsolidimin e tensioneve etnike dhe në dobësimin e autoritetit dhe unitetit të shtetit.
Në këtë kontekst, është e rëndësishme të vërehet se Kosova nuk mund të lejojë veten të përsërisë gabimet e bëra në Bosnjë dhe Hercegovinë. Prandaj, është e rëndësishme që vendi të jetë i kujdesshëm në përcaktimin e rrugës që do të ndjekë në lidhje me Asociacionin e komunave me shumicë serbe. Për të parandaluar impaktin negativ të mundshëm, duhet të përqendrohemi në ndërtimin e institucioneve të forta, të bashkuara dhe të plotësuara në nivel qendror dhe lokal. Më shumë përpjekje duhet të bëhen për të integruar komunitetet dhe për të promovuar dialogun ndëretnik, duke i bërë të gjithë qytetarët të ndjehen të përfshirë dhe të barabartë në Kosovë.

Në fund, për të shmangur përsëritjen e gabimeve të së kaluarës dhe për të ndërtuar një Kosovë funksionale, duhet të jemi të përgjegjshëm, të kujdesshëm dhe të ndërgjegjshëm në rrugën që zgjedhim të ndjekim. Një vend i bashkuar, i qëndrueshëm dhe funksional është synimi që duhet të ndjekim, duke marrë mësim nga sfidat dhe pengesat që kanë përjetuar vendet e tjera në rajon.

Shkruan: Blerim Q. SARAMATI

* Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e 04 Online

Leave a Reply