A është orizi i bardhë i mirë për sindromën e zorrës së irrituar?

0
305

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) është një çrregullim gastrointestinal i karakterizuar nga dhimbje barku, fryrje dhe ndryshime në zakonet e zorrëve.

Shumë me IBS menaxhojnë simptomat e tyre përmes një diete të ulët FODMAP (oligosakaride, disakaride, monosakaride dhe poliole të fermentueshme), e cila shmang karbohidratet e fermentueshme që dihet se shkaktojnë simptoma.

Orizi i bardhë konsiderohet si një nga kokrrat më të ulëta të FODMAP. Është e lehtë për t’u tretur dhe më pak gjasa të shkaktojë probleme me tretjen.

A është orizi i bardhë një opsion i mirë gjatë një shpërthimi të IBS?

Orizi i bardhë është shpesh një opsion i mirë gjatë një shpërthimi të IBS, sepse ka pak karbohidrate të fermentueshme, që mund të përkeqësojë simptomat. Është e lehtë për t’u tretur dhe përgjithësisht e toleruar mirë nga shumica e njerëzve me IBS.

Ngrënia e orizit të bardhë shumë shpesh mund të mos jetë e këshillueshme, megjithatë, pasi përpunimi i tij heq fibrat, vitaminat dhe mineralet dhe indeksi i tij i lartë glicemik mund të ndikojë në nivelet e sheqerit në gjak.

Drithërat e tjera si quinoa, tërshëra, polenta dhe makaronat pa gluten mund të jenë gjithashtu zgjedhje të mira në varësi të tolerancave dhe preferencave tuaja individuale. Mund të jetë e dobishme të eksperimentoni me opsione të ndryshme për të parë se çfarë funksionon më mirë për ju.

Si ndihmon orizi me IBS?

Orizi, veçanërisht orizi i bardhë, rekomandohet shpesh për individët me IBS për shkak të përmbajtjes së tij të ulët FODMAP. FODMAP-et janë karbohidrate të fermentueshme që mund të shkaktojnë simptoma te disa njerëz me IBS.

Një rishikim i vitit 2020 zbuloi se një dietë e ulët FODMAP është efektive për menaxhimin e simptomave të IBS, duke përfituar shumicën e individëve. Dieta funksionon duke reduktuar ngarkesën osmotike (sasinë e substancave që tërheqin ujin në zorrë) dhe gazin në zorrë, por efektet dhe rreziqet e saj afatgjata kërkojnë më shumë kërkime.

Përveç kësaj, orizi i bardhë tretet lehtë, gjë që mund të jetë e dobishme për ata me sistem të ndjeshëm tretës. Ai siguron një burim të butë karbohidratesh që mund të ndihmojnë në qetësimin e stomakut dhe të sigurojë një burim të butë energjie pa irrituar sistemin tretës.

A mund t’ju ndihmojë orizi i bardhë të shmangni një shpërthim IBS?

Orizi i bardhë ka më pak gjasa të shkaktojë simptoma të IBS, por nuk shihet domosdoshmërisht si një masë parandaluese për shpërthimet.

Fokusi në menaxhimin e IBS është zakonisht në identifikimin dhe shmangien e shkaktarëve, mbajtjen e një diete të ekuilibruar dhe menaxhimin e stresit. Në disa raste, mund të përshkruhen edhe medikamente për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave.

Studimet tregojnë se ndërhyrje të tjera si akupunktura, terapia konjitive e sjelljes (CBT), hipnoterapia, meditimi dhe joga kanë qenë gjithashtu po aq efektive sa një dietë e ulët FODMAP në reduktimin e simptomave të IBS.

Në përgjithësi, trajtimi i IBS mund të përfshijë një qasje holistike, duke integruar trajtimin mjekësor, ndryshimet e stilit të jetesës, përshtatjet dietike dhe terapinë e sjelljes.

Orizi i bardhë mund të ndihmojë me IBS sepse është i ulët në FODMAP dhe i lehtë për t’u tretur, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e nxitjes së simptomave. Megjithatë, kjo nuk është një metodë e pagabueshme dhe ndërhyrjet e tjera, si akupunktura dhe CBT, kanë rezultuar po aq të suksesshme.

Për të parë nëse orizi i bardhë ndihmon në reduktimin e shpërthimeve, mund të provoni ta përfshini atë në dietën tuaj për një periudhë kohore duke monitoruar simptomat tuaja.

Leave a Reply