3 gjërat që çdo prind duhet të dijë rreth hiperaktivitetit

0
258

Cili vogëlush e ka shumë të vështirë të qëndrojë ulur?

Ky realitet e bën të vështirë që prindërit të bëjnë dallimin midis një fëmije që është një “top” i shëndetshëm i energjisë dhe një vështirësi të cilit i kushton vëmendje ose sjellje impulsive janë një shenjë e mungesës së vëmendjes / çrregullimit të hiperaktivitetit (ADHD).

Raportet e Qendrave për Kontrollin dhe Sëmundjen e Sëmundjeve Diagnostifikimet ADHD janë në rritje.

Megjithatë, një diagnozë ADHD është ende e diskutueshme. Disa prindër mund të rezistojnë testimit ose diagnozës ADHD për fëmijët e tyre. Ata nuk duan ose shpresojnë që fëmija të rritet dh eta kaloojë këtë crregullim . Por nëse sjellja po ndikon në suksesin ose lumturinë e një fëmije, është gjithmonë më mirë të bisedoni me një pediatër herët për të eksploruar të gjitha opsionet e mundshme.

Për të ndihmuar në pastrimin e konfuzionit, këtu janë tre gjëra që çdo prind duhet të dijë, ndërsa ata eksplorojnë diagnozën dhe trajtimin e ADHD për fëmijën e tyre.

1. Një diagnozë ADHD kërkon kohë

ADHD është një çrregullim i trurit që zhvillohet në ose menjëherë pas lindjes, por simptomat zakonisht nuk janë të dukshme deri në moshën katër ose pesë vjeç dhe shpesh jo derisa fëmijët janë në shkollën fillore. Simptomat janë ndarë në dy kategori:

Impulsiviteti: ecjet ose hedhjet e tepërta , shqetësim, paaftësia për t’u ulur

Vëzhgim: Përqendrimi i problemeve, vështirësia për të bërë detyra të qeta

Këto simptoma mbivendosen me simptomat e shumë kushteve të tjera, dhe gati dy të tretat e fëmijëve me ADHD gjithashtu kanë një çrregullim tjetër mendor, emocional ose të sjelljes. Shumë fëmijë me ADHD gjithashtu kanë një kombinim të kategorive impulsive dhe të pavëmendshme të simptomave të ADHD.

Kjo mbivendosje e bën diagnostikimin e ADHD një sfidë dhe nuk është e pazakontë që diagnoza të zgjasë me muaj. Procesi fillon me një provim të plotë mjekësor, i ndjekur nga pyetësorë të detajuar të plotësuara nga prindërit, mësuesit dhe kujdestarët e tjerë. Në mënyrë që të diagnostikohen me ADHD, fëmijët duhet të përjetojnë simptoma në të gjitha mjediset, jo vetëm në shtëpi ose shkollë, dhe të provojnë simptoma për të paktën 6 muaj. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përfshini të gjithë kujdestarët e fëmijës në vlerësimet që bëhën . Mund të jetë një proces zhgënjyes dhe kërkon shumë kohë me emërime vijuese, referime dhe vlerësime shtesë.

2. Ekzistojnë mundësi trajtimi përveç ilaçeve

Realiteti është se ilaçet janë vetëm një pjesë e një plani efektiv të trajtimit dhe nuk janë të nevojshme në çdo rast. Terapia e sjelljes, që synon të ndihmojë fëmijën dhe prindërit të menaxhojnë gjendjen, është strategjia e parë e trajtimit. Cdo fëmijë kërkon një plan të ndryshëm trajtimi, por ka disa teknika të gjera të bazuara në sjellje që mjekët dhe terapistët sugjerojnë:

Bëni ndryshime mjedisore. Krijoni zona të caktuara për punë, luajtje, kohë të qetë, etj. Për të krijuar një rutinë dhe minimizuar shpërqendrimet.

Vendosni qëllime të arritshme. Inkurajoni fëmijët të kenë sukses në afatin e shkurtër dhe të krijojnë mundësi që fëmijët të jenë të suksesshëm.

Mbani përgjigjet e sjelljes në përputhje. Lavdëroni dhe festoni kur fëmijët bëjnë gjëra të mira dhe përdorin disiplinë të qëndrueshme dhe të qetë kur sjellja e tyre është negative.

Në klasë, një plan edukativ i individualizuar (PEI) është një mjet i vlefshëm për sukses tek fëmijët me ADHD. Cdo shkollë merret me PEI pak më ndryshe, por krijimi i një plani specifik që plotëson nevojat e një fëmije mund të ndihmojë në përcaktimin e pritjeve të arsyeshme dhe të përcaktojë një kurs drejt përmirësimit të sjelljes. Prindërit duhet të dinë se gjithmonë mund të kërkojnë që fëmija i tyre të vlerësohet për një PEI.

3. Konsistenca është thelbësore

Kur bëhet fjalë për diagnostikimin dhe trajtimin e ADHD, konsistenca është thelbësore. Mjekët nuk e marrin këtë diagnozë të lehtë. Identifikimi i ADHD do të thotë të kërkosh një model të qëndrueshëm të simptomave në një mjedis të ndryshëm dhe gjatë disa muajve.

Pasi një fëmijë të diagnostikohet, trajtimi duhet të jetë konsistent. Kjo do të thotë të krijoni strategji të zakonshme të prindërimit dhe metodave të disiplinës – asnjë ide e thjeshtë për çdo nënë ose baba. Shumica e prindërve e kuptojnë rëndësinë e këtij mjedisi të kontrolluar.

Por prindërit nuk duhet ta bëjnë këtë vetëm. Ata duhet të kërkojnë burime për të mbështetur atë qëndrueshmëri. Ndani strategji të mira sjelljeje me anëtarët e familjes, miqtë dhe kujdestarët e tjerë. Punoni me mësuesit dhe shkollat për të zhvilluar PEI të fuqishme dhe të personalizuara. Mbështetuni te mjekët dhe terapistët për të zhvilluar mjete dhe strategji efektive të prindërimit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here