Ushqimet e kontaminuara, ja infeksionet që shkaktojnë

0
259

Infeksioni i Norovirusit mund të shkaktojë fillimin e menjëhershëm të të vjellave dhe diarresë së rëndë.

Virusi është shumë ngjitës dhe zakonisht përhapet nëpërmjet ushqimit ose ujit që është i ndotur ose sipërfaqeve të kontaminuara. Gjithashtu mund të infektoheni përmes kontaktit të ngushtë me një person të infektuar.

Diarreja, dhimbja e barkut dhe vjellja zakonisht fillojnë 12 deri në 48 orë pas ekspozimit. Simptomet e Norovirus zgjasin një deri në tre ditë dhe shumica e njerëzve shërohen tërësisht pa trajtim. Megjithatë, për disa njerëz – sidomos foshnjat, të rriturit , të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje themelore – të vjellat dhe diarrhea mund ti dehidratojë rëndë dhe të kërkojnë kujdes mjekësor.

Infeksioni i Norovirusit ndodh më së shpeshti në mjedise të mbyllura dhe të mbushura me njerëz si spitalet, shtëpitë e pleqve, qendrat e kujdesit për fëmijët, shkollat dhe anijet turistike.

Simptomat:

Shenjat dhe simptomat e infeksionit të norovirusit përfshijnë:

-Të përziera;

-Të vjella;

-Dhimbje barku;

-Diarre;

-Gjendje e sëmurë;;

-Ethe;

-Dhimbje të muskujve;

Disa njerëz me infeksion norovirusi mund të mos tregojnë shenja ose simptoma. Megjithatë, ato janë ende ngjitëse dhe mund ta përhapin virusin tek të tjerët.

Kur duhet të shkoni tek një mjek?

Kërkoni kujdes mjekësor nëse zhvilloni diarre që nuk largohet brenda disa ditësh. Gjithashtu kontaktoni mjekun nëse keni ndonjë vjellje të rëndë, jashtëqitje të përgjakshme, dhimbje barku ose dehidrim.

Shkaqet:

Noroviruset janë shumë ngjitëse. Metodat e transmetimit përfshijnë:

-Ushqimi i kontaminuar;

-Të jesh në kontakt të ngushtë me një person që ka një infeksion norovirusi;

-Noroviruset janë të vështira për t’u pastruar, sepse mund të përballojnë temperaturat e nxehta dhe të ftohta, si dhe shumicën e dezinfektuesve.

Komplikimet:

Për shumicën e njerëzve, infeksioni norovirus largohet brenda pak ditësh dhe nuk është kërcënuese për jetën. Por në disa njerëz sidomos fëmijët dhe të rriturit , infeksioni i norovirusit mund të shkaktojë dehidrim të rëndë, kequshqyerje dhe madje edhe vdekje.

Shenjat paralajmëruese të dehidrimit përfshijnë:

-Lodhje;

-Gojën dhe fytin e thatë;

-Marramendje;

-Uljen e prodhimit të urinës;

Fëmijët që janë të dehidruar mund të qajnë pa lot. Ata gjithashtu mund të jenë jashtëzakonisht të përgjumur ose të shqetësuar.

Parandalimi:

Infeksioni i Norovirusit është shumë ngjitës, dhe kushdo mund të infektohet më shumë se një herë. Për të parandaluar përhapjen e tij:

Lani duart mirë, sidomos pas përdorimit të tualetit ose ndryshimit të pelenës.

Shmangni ushqimin dhe ujin e ndotur, duke përfshirë ushqimin që mund të jetë përgatitur nga dikush i sëmurë.

Lani frutat dhe perimet përpara se ti hani .

Dezinfektojeni zonat e ndotura me virus me një zgjidhje të zbardhuesit të klorit. Vishni dorashka.

Shmangni udhëtimin derisa shenjat dhe simptomat të kenë përfunduar.

Leave a Reply