Sa na ndihmon alkooli në të vërtetë të relaksohemi?

0
262

Kur përballeni me ditë stresuese ose situata nervore, mund të tundoheni të pini një gotë verë ose një birrë për t’u çlodhur. Megjithatë, pirja e alkoolit, veçanërisht në masë të madhe dhe për një periudhë të gjatë kohore, në fakt mund të ketë efektin e kundërt.

Pirja e alkoolit mund të ketë pasoja të rënda, veçanërisht për njerëzit që marrin trajtim për ankthin. “Një pije” mund të duket si një mënyrë e mirë për të lehtësuar stresin, megjithatë, mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi.

“Relaksimi” me alkool

Ka disa të vërteta në idenë se alkooli mund të reduktojë stresin. Alkooli është një qetësues dhe depresiv që ndikon në sistemin nervor qendror. Mund të zvogëlojë frikën dhe të largojë mendjen nga problemet. Mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të turpshëm, të rrisë humorin tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni përgjithësisht të relaksuar.

Në fakt, efektet e alkoolit mund të jenë të ngjashme me ato të ilaçeve kundër ankthit.

Relaksimi i herëpashershëm me alkool nuk është domosdoshmërisht i rrezikshëm. Por pirja e alkoolit mund të krijojë një tolerancë ndaj efekteve të tij qetësuese. Të cilat mund ta bëjnë ankthin dhe stresin edhe më të vështirë për t’u përballuar.

Pirja e sasive të tepërta të alkoolit mund të ketë gjithashtu pasoja të rëndësishme fizike dhe mendore. Me kalimin e kohës, konsumimi i tepërt i alkoolit mund të çojë në humbje të kujtesës dhe madje edhe në dëmtim të trurit ose mëlçisë. Këto çështje mund të krijojnë më shumë stres ndërsa merreni me simptomat e tyre.

Si alkooli e përkeqëson ankthin

Alkooli ndryshon nivelet e serotoninës dhe neurotransmetuesve të tjerë në tru, gjë që mund ta përkeqësojë ankthin. Në fakt, mund të rrisë nivelet e stresit.

Ankthi i shkaktuar nga alkooli mund të zgjasë për disa orë apo edhe një ditë të tërë pas konsumimit të tij.

Përdorimi i alkoolit për të trajtuar çrregullimin e ankthit social mund të jetë i rrezikshëm.

Me ankthin social , situata të ndryshme sociale mund t’ju duken të padurueshme. Është e zakonshme që njerëzit me çrregullim ankthi social të pinë alkool për të përballuar ndërveprimet sociale. Megjithatë, bërja e kësaj mund të çojë në varësi gjatë socializimit, e cila nga ana tjetër mund të përkeqësojë simptomat e ankthit.

Rreth 20% e njerëzve me çrregullim të ankthit social vuajnë gjithashtu nga varësia ndaj alkoolit. Shenja të tjera të varësisë përfshijnë:

  • duhet një pije për të filluar ditën
  • duke pirë 4 ose më shumë ditë në javë
  • nevoja për një pije në çdo mbledhje shoqërore
  • pamundësia për të ndaluar pirjen.

Leave a Reply