Nuk do ta besoni arsyen, ky fshat është i vetmi vend në botë ku nuk lejohen burrat

0
172

Një vend për gratë, nga gratë: kjo është ajo që përfaqëson Umojan, një fshat në kontenë Samburu, Kenia veriore. Duket shumë si vendbanimet e fiseve të tjera, me kasolle përreth, ku jeta e përbashkët është normë – përveç një gjëje: është pa burrat.

Umoja është fjala Kisuahili për unitet, dhe është e qartë se ky koncept është në thelb të këtij komuniteti. E themeluar në vitin 1990 si një vend i shenjtë për gratë e Samburut që i shpëtojnë dhunës me bazë gjinore, Umoja është shtëpia e femrave të të gjitha moshave.

Burrave u ndalohet hyrja për të krijuar një hapësirë ??të sigurt për vajzat dhe gratë që janë të mbijetuara të dhunës dhe abuzimit seksual, të dëbuara nga familjet e tyre, si dhe atyre që i shpëtojnë martesës që fëmijë.

Fotografi ganez Paul Ninson së pari mësoi për gratë Umoja nga një postim në blog dhe vendosi të shkonte në Kenia për të fotografuar këtë fshat në vitin 2017, pjesërisht sepse, ai ndjente se këto histori “duheshin treguar nga një perspektivë (afrikane). ”

Pa asnjë kontakt paraprak me gratë, ai e bëri udhëtimin duke ditur vetëm vendndodhjen e përgjithshme të fshatit.

Anëtarët e parë të Umoja ishin nga fshatrat e largëta Samburu të shpërndara nëpër Luginën e Riftit. Shifrat e sakta zbehen, por në rastin më të madh, ky fshat i vetë-qëndrueshëm ka qenë shtëpia e rreth 50 familjeve të përbëra nga gra dhe fëmijët e tyre dhe vazhdon të edukojë banorët e tij mbi të drejtat e grave dhe dhunën me bazë gjinore.

Çdo fëmijë mashkull i grave lejohet të jetojë në fshat derisa të mbushë 18 vjeç.

Ai thotë se arritja e aksesit ishte shumë e vështirë, dhe ai u mirëprit nga gratë vetëm pasi shpjegoi qëllimin e vizitës së tij, duke shtuar se ata ishin “shumë, shumë të lumtura” kur ai u tregoi atyre fotografitë që bëri.

Mënyra e jetesës së atyre që jetojnë atje është modeste, me gratë që punojnë për të siguruar të ardhura për ushqim dhe burime arsimore për fëmijët e fshatit dhe disa nga vetë gratë.

I vendosur rreth një kilometër larg nga Umoja është një kamping ku qëndrojnë shumë turistë kur vizitojnë rajonin për të eksploruar rezervatin e famshëm të kafshëve të egra Maasai Mara.

Turistët që dëshirojnë të vizitojnë Umoja paguajnë një tarifë të vogël hyrjeje dhe mund të blejnë stoli të përpunuara me rruaza dhe vepra artizanale të tjera të punuara me dorë nga gratë Samburu.

Leave a Reply