Kujdes! Mikrovala mund të jenë të rrezikshme për disa lloje ushqimesh

0
308

Mikrovalët e kanë bërë jetën tonë shumë më të lehtë.

Ne mund ta ngrohim ushqimin tonë brenda disa minutash pa u shqetësuar për djegien e tij. Ekspertët kanë deklaruar gjithashtu se sasia e rrezatimit të mikrovalës që është përdorur për dizajnimin e pajisjes nuk është e dëmshme.

Por, jo të gjitha ushqimet mund të ngrohen në një furrë me mikrovalë. Disa mund të shkaktojnë me të vërtetë rreziqe serioze për shëndetin.

A janë rrezatimet e mikrovalës të rrezikshme për shëndetin?

Mund të ketë ende disa shqetësime në mendjen tuaj në lidhje me rrezatimin e mikrovalës dhe ndikimin e tyre në ushqim. Së pari, rrezatimet me mikrovalë janë rrezatime jojonizuese dhe nuk janë të dëmshme. Këto rrezatime nuk shkaktojnë kancer dhe sipas rezultateve të hulumtimit të publikuara në revistën WebMD, nuk ka lidhje mes të dyjave. Mikrovalët gjithashtu nuk e bëjnë ushqimin tuaj radioaktiv, dhe për këtë arsye, përdorimi i tyre është i sigurt.

Ushqimet që nuk duhet t’i ngrohni kurrë në një furrë me mikrovalë

Rrushi: Nëse vendosni rrush brenda një furrë me mikrovalë, mund të krijojë xhepa elektromagnetizmi që është shumë i rrezikshëm brenda shtëpisë dhe kuzhinës. Kjo mund të shkaktojë një shpërthim.

Vezët: Ngrohja ose përpjekja për të zier vezët në furrë është e ndaluar. Temperatura mund të bëjë që ajo të shpërthejë brenda furrës. Ose më keq, veza mund të shpërthejë edhe në gojën tuaj kur përpiqeni ta hani atë. Mund të shkaktojë lëndime të tmerrshme.

Mishi i përpunuar: Mishi i përpunuar, kur futet brenda në furrë, mund të formojë produkte të oksidimit të kolesterolit si COP. Këto dihet se janë shumë të pashëndetshme dhe madje më të pashëndetshme se kolesteroli normal. Mund të çojë në aterosklerozë.

Karotat: Kur vendosni karotat në furrë, ato mund të prodhojnë shkëndija nga reagimi i mikrovalës me materialet metalike, sepse karotat mund të përmbajnë minerale nga toka. Kjo është ajo që mund të shkaktojë shkëndijë.

Qumështi i gjirit ose formula: E vetmja gjë që nuk duhet të bëjmë është të ngrohim qumështin e gjirit ose formula në mikrovalë. Ushqimi ose qumështi mund të nxehen në mënyrë të pabarabartë. Kjo mund të krijojë pika të nxehta ekstreme në lëng që është i rrezikshëm për fëmijën.

Mishi i papërpunuar: Mikrovala mund të mos gatuajë në mënyrë të barabartë mishin e papërpunuar. Disa pjesë mund të mbeten të papjekura ose të papërpunuara dhe ne mund të mos e dimë këtë. Kjo mund të shkaktojë helmim nga ushqimi ose dispepsi. Është më mirë të gatuani mish të papërpunuar në furrat konvencionale.

Uji i thjeshtë: Uji mund të përfundojë duke u mbinxehur dhe kjo është arsyeja pse rekomandohet që të mos e bëni këtë. Është më mirë dhe më i përshtatshëm nëse e zieni në sobë. Edhe nëse përdorni mikrovalë, sigurohuni që të rregulloni kohën dhe temperaturën sipas sasisë së ujit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here