Ju bllokohen veshët gjatë zhytjes? Si ta shmangni

0
225

Barotrauma është një dëmtim i shkaktuar nga presioni i rritur i ajrit, siç është gjatë fluturimeve me aeroplan ose zhytjet në thellësi.

Barotrauma mund të shkaktojë dhimbje në vesh ose dëmtim të veshit.

Daullja e veshit ndan kanalin e veshit dhe veshin e mesëm. Nëse presioni i ajrit në kanalin e veshit nga ajri i jashtëm dhe presioni i ajrit në veshin e mesëm ndryshojnë me shpejtësi ose janë të pabarabarta, veshi mund të dëmtohet.

Normalisht, tubi eustachian, i cili lidh veshin e mesëm dhe pjesën e pasme të hundës, ndihmon në ruajtjen e presionit të barabartë në të dy anët e veshit, duke lejuar që ajri i jashtëm të hyjë në veshin e mesëm. Kur presioni i jashtëm i ajrit ndryshon papritur – për shembull, gjatë ngjitjes ose zbritjes së një aeroplani ose një zhytjeje në det të thellë, ajri duhet të lëvizë nëpër tubin eustachian për të barazuar presionin në veshin e mesëm.

Nëse tubi eustachian është bllokuar pjesërisht ose plotësisht për shkak të gërvishtjeve, një tumori, një infeksioni, ftohjen e zakonshme ose një alergji, ajri nuk mund të lëvizë brenda dhe jashtë veshit të mesëm.

Diferenca që rezulton në presion shkakton dhimbje dhe shpesh humbje të dëgjimit dhe mund të fryrje daullen ose madje mund të shkaktojë që ajo të cahet dhe të rrjedh gjak. Nëse diferenca e presionit është shumë e madhe, dritarja ovale (hyrja në veshin e brendshëm nga veshi i mesëm) gjithashtu mund të çahet, duke lejuar që lëngu nga veshi i brendshëm të rrjedhë në veshin e mesëm (një fistulë perilfabike).

Humbja e dëgjimit ose vertigo që ndodhin gjatë ngjitjes, ose në një zhytje në det të thellë sugjeron që një rrjedhje e tillë po ndodh. Të njëjtat simptoma që ndodhin gjatë ngjitjes sugjerojnë që në veshin e brendshëm është formuar një flluskë ajri.

  • Parandalimi

Njerëzit të cilët kanë një infeksion ose një alergji që prek hundën dhe fytin mund të pësojnë siklet kur fluturojnë në aeroplan ose zhyten. Aktivitete të tilla duhet të shmangen derisa të kontrollohet infeksioni ose alergjia.

Sidoqoftë, nëse këto aktivitete janë të domosdoshme, një decongestant, siç janë pikat e hundës fenilfrinë ose llak i hundës i përdorur 30 deri në 60 minuta para ngritjes ose zbritjes, lehtëson bllokimin dhe ndihmon në hapjen e tubave eustachian, duke barazuar presionin mbi veshët.

  • Trajtimi

Manovrat për të lehtësuar presionin.

Kur ndryshimet e papritura të presionit shkaktojnë ndjenjën e bllokimit ose dhimbjes në vesh, shpesh presioni në veshin e mesëm mund të barazohet dhe sikleti mund të lehtësohet nga disa manovra.

Nëse presioni i jashtëm po zvogëlohet, si në aeroplan, personi duhet të përpiqet të marrë frymë me gojë hapur, të pëërdor karamele, çamçakëz ose gëlltitje. Cilado prej këtyre masave mund të hapë tubin eustachian dhe të lejojë ajrin nga veshi i mesëm.

Nëse presioni i jashtëm po rritet, si në një aeroplan duke zbritur ose një zhytës që shkon më thellë nën ujë, personi duhet ta mbajë gojën të mbyllur dhe të përpiqet të fryjë butësisht jashtë përmes hundës. Kjo do të forcojë ajrin përmes tubit eustachian të bllokuar.

Leave a Reply