Antibiotikët për fëmijë: Pse janë gjithnjë e më pak efektivë?!

0
240

Antibiotikët që përdoren normalisht për trajtimin e infeksioneve tek fëmijët po humbasin efektivitetin e tyre në disa pjesë të botës, për shkak të rritjes së rezistencës së baktereve ndaj veprimit të tyre.

Kjo thuhet nga një studim i botuar në The Lancet regional Health-Azia Juglindore dhe i kryer nga Universiteti i Sidneit në Australi. Fatkeqësisht, shumë antibiotikë të rekomanduar nga OBSH për trajtimin e sëmundjeve tipike pediatrike, si meningjiti, sepsis (infeksionet e gjakut) ose pneumonia, tani janë më pak se 50% efektive.

Rezistenca ndaj antibiotikëve është një fenomen i përshtatjes së disa mikroorganizmave me praninë e agjentëve antibakterialë që dikur do t’i kishin vrarë ose të paktën do të pengonin rritjen e tyre. Favorizohet nga përdorimi i tepërt dhe i gabuar i antibiotikëve në fushën njerëzore dhe veterinare dhe rëndohet nga rrethana të tilla si mungesa e ujit të pastër për kanalizime.

Disa nga rajonet më të prekura janë ato të Azisë Juglindore dhe Paqësorit, duke përfshirë vendet e populluara dhe “të reja” si Indonezia dhe Filipinet, por fenomeni është global dhe nënkupton, nga pikëpamja praktike, dhjetëra mijëra raste të parandalueshme viktimash. Vlerësohet se çdo vit rreth tre milionë të porsalindur sëmuren nga sepsis dhe se 570,000 vdesin, në shumë raste për shkak të mungesës së antibiotikëve efektivë kundër baktereve që janë gjithnjë e më rezistente ndaj trajtimit.

Studiuesit kërkojnë që udhëzimet e OBSH-së për trajtimet me antibiotikë në fëmijëri të përditësohen në dritën e avancimit të shpejtë të rezistencës ndaj antibiotikëve (përditësimi i fundit ishte 10 vjet më parë, dhe në çdo rast i parapriu pandemisë) dhe të japin disa shembuj të praktikave të antibiotikëve që kanë gradualisht humbur efektivitetin.

Ceftriaksoni, për shembull, i përdorur prej kohësh kundër baktereve gram-negative që janë zakonisht rezistente ndaj terapisë me antibiotikë, tani është efektiv në trajtimin e vetëm një në tre raste të sepsis ose meningjitit tek të porsalindurit. Një tjetër antibiotik me spektër të gjerë, Gentamicina, është tani ndoshta efektiv në trajtimin e më pak se gjysmës së rasteve të sepsis ose meningjitit tek fëmijët.

Shkencëtarët arritën në këto përfundime duke shqyrtuar më shumë se 6600 izolime bakteriale (d.m.th. specie individuale bakteresh të marra në kulturë) të përshkruara në 86 botime në 11 vende për të testuar ndjeshmërinë e tyre ndaj antibiotikëve. Rezistenca ndaj antibiotikëve, e konsideruar nga OBSH si një nga 10 kërcënimet më të këqija për shëndetin publik, është edhe më problematike tek fëmijët sesa tek të rriturit: në fakt është më e vështirë që antibiotikët e rinj të testohen në popullatën pediatrike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here