A duhet të përdorni jastëkë me ngrohje nëse keni astmë?

0
132

Nëse keni astmë, mund të jeni të gatshëm të provoni gjithçka për të shmangur shkaktarët dhe për të lehtësuar simptomat. Ju mund të përdorni një pastrues ajri, duke qëndruar larg kafshëve shtëpiake me gëzof ose shkaktarë të tjerë të mundshëm dhe duke shmangur tymin. Ju madje mund të keni diskutuar marrjen e një medikamenti të përditshëm për të zvogëluar gjasat e sulmeve.

Po në lidhje me jastëkët me ngrohje për të ndihmuar në lehtësimin e disa shqetësimeve? A është kjo e sigurt? Efektive?

A është e sigurt të përdorni një jastëk me ngrohje në gjoks?

Mund të jetë e sigurt të përdorni një jastëk ngrohjeje në gjoks, por duhet të siguroheni që të jetë në temperaturën më të ulët dhe jo drejtpërdrejt në lëkurë. Kjo ndihmon në uljen e rrezikut të djegieve.

Edhe pse mund të tingëllojë komode, nuk duhet të bini në gjumë me një jastëk ngrohjeje në gjoks, pasi kjo mund të shkaktojë edhe djegie.

Përpara se ta përdorni duhet të mendoni edhe për shkaktarët tuaj të astmës. Për disa njerëz, nxehtësia mund ta bëjë më të vështirë frymëmarrjen.

A e lehtëson astmën një jastëk ngrohës në gjoks?

Është e rëndësishme të theksohet se hulumtimi për përdorimin e jastëkëve të ngrohjes për astmë është minimal. Për më tepër, ajri i thatë dhe i lagësht mund ta bëjë frymëmarrjen më të vështirë, kështu që duhet të shmangni ngrohëset në gjoks nëse nxehtësia është një shkaktar i astmës për ju.

Një jastëk ngrohjeje nuk është një alternativë për një inhalator shpëtimi ose ilaçe të tjera për astmën. Gjithashtu nuk është një mënyrë për të kuruar astmën. Fatkeqësisht, nuk ekziston një kurë e njohur.

Megjithatë, nëse keni një kollë të zgjatur ose fishkëllimë që shkakton që muskujt e gjoksit të lëndohen dhe të ndihen të shtrënguar, një jastëk ngrohës në gjoks mund të ndihmojë për të rrjedhur më shumë gjak në zonë, gjë që mund të ndihmojë në lirimin e muskujve dhe lehtësimin e dhimbjes.

Pse terapia me nxehtësi i ndihmon personat me astmë?

Nuk ka shumë kërkime për të vërtetuar përfitimet e përdorimit të jastëkëve të ngrohjes me astmën, por ekziston një lloj terapie me nxehtësi që ka tërhequr vëmendjen e profesionistëve mjekësorë që punojnë me astmën.

Mjekët kanë përdorur një lloj specifik të terapisë me nxehtësi për të ndihmuar ata me astmë të rëndë dhe të pakontrolluar. E quajtur termoplastikë bronkiale, kjo procedurë redukton simptomat e astmës duke dhënë nxehtësi të ulët në burimin e problemit (muskulin e lëmuar të rrugëve të frymëmarrjes).

Kjo procedurë kërkon tre vizita. Mjekët do t’ju qetësojnë dhe do të përdorin një bronkoskop për të futur një kateter të vogël direkt në mushkëri. Më pas, ata aplikojnë nxehtësi të butë për të tkurrur muskujt e lëmuar në mushkëri. (Këta janë muskujt që shtrëngohen gjatë sulmeve të astmës duke e bërë të vështirë frymëmarrjen.)

Ndërsa termoplastika bronkiale nuk e eliminon astmën te pacientët, ajo ka ndihmuar në uljen e numrit të sulmeve dhe intensitetit të simptomave tek ata me astmë të rëndë dhe të pakontrolluar.

Leave a Reply