Von der Leyen: Zbatimi i draftstatutit që Kosova e ka marrë për Asociacionin do të jetë një hap i madh përpara

0
100

Kryetarja e Komisionit Evropian, Von der Leyen, tha se Kosova ka një qëllim shumë të qartë për t’iu bashkangjitur BE-së.

“Zbatimi i draftstatutit që Kosova e ka marrë për Asociacionin do të jetë një hap i madh përpara. Mendoj nëse e shikojmë Kosovën e Serbinë është më rëndësi për në qe secili është vend unik dhe të ec drejt BE-së dhe jo për tu lidhur me njëri tjetrin”, tha ajo në konferencë për media, raporton RTKlive.

Kurse Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerim, Olivér Várhely, tha se është gati të jap mendimin për aplikimin e Kosovës në BE.

“Për Kosovën rruga evropiane po vjen përmes dialogut të suksesshëm”, tha ai.

Von der Leyen: Zgjerimi BE-së është mundësi unike

Është mbajtur konferencë shtypi nga Komisioni Evropian për Pakon e Zgjerimit 2023 dhe për Planin e të Rritjes për Ballkanin Perëndimor.

Kryetarja e Komisionit Evropian, Von der Leyen, tha se zgjerimi BE-së është mundësi unike që do të rrisë paqen dhe prosperitetin.

“Sot është një ditë historike. Komisioni propozon hapjen e negociatave të anëtarësimit me Ukrainën dhe Moldavinë, si dhe me Bosnjën dhe Hercegovinën, sapo të plotësohen kushtet”, tha Leyen.

Kurse Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerim, Olivér Várhely, tha se plani i ri krijon mundësi para integrimin evropian. Ai tha se ky plan sjellë përfitime për të gjithë. Várhely, theksoi se plani ka katër liri, raporton RTKlive.

Sipas tij BE-ja kërkon që shtetet e Ballkanit Perëndimor të trajtojnë njëri tjetrin si partner. “Jemi gati të ofrojmë mbështetje ne i propozojmë Këshillit për të mbështetur agjendën e reformave dhe të ofrojmë gjashtë miliardë shtesë”, tha ai.

Ndryshe në takimin e kolegjit të 27 komisionarëve evropianë të mërkurën, më 8 nëntor, u miratua paketa e zgjerimit, së bashku me raportet individuale të progresit për të gjitha shtetet e përfshira në këtë proces.

Leave a Reply