Trajtimet e menopauzës rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit

0
25

Gratë që ndjekin terapitë e zëvendësimit të hormoneve për të luftuar efektet e menopauzës janë të ekspozuara më shumë nga rreziku i zhvillimit i kancerit të gjirit, sipas hulumtimeve të reja epidemiologjike.

Ky studim i veçantë, i botuar në revistën shkencore “The Lancet”, është i pari që vlerëson rrezikun e një trajtimi të tillë, duke treguar që megjithëse është zvogëluar pas ndalimit të terapisë hormonale, ai ka vijuar për të paktën  një dekadë.

Studiuesit rishikuan 58 studime epidemiologjike mbi çështjen që përfshinin më shumë se 100,000 gra në total.

Është zbuluar se të gjitha terapitë e zëvendësimit të hormoneve (HRT) janë të lidhura me një rrezik të shtuar të kancerit të gjirit me përjashtim të xhelave të estrogjenit aktual.

Kështu, një grua pesëdhjetë vjeçare që ka qenë në estrogjen dhe progesteron për një kohë të gjatë, ka një shans prej 8.3% të zhvillimit të kancerit të gjirit, ndërsa rreziku në popullatën e përgjithshme të grave të patrajtuara është 6.3. %.

Rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit tek gratë që morën trajtim me estrogjen dhe progesteron dhe ato që morën trajtim të vetëm me estrogjen në të njëjtën kohë ishte 7.7% dhe 6.8%, respektivisht.

Megjithatë, kohëzgjatja e trajtimit duket se luan një rol të rëndësishëm. “Gratë që u trajtuan për 10 vjet ishin pothuajse dyfish më të rrezikuara nga ato të trajtuara për pesë vjet,” shpjegon Gillian Reeves, një nga bashkëautorët e studimit nga Universiteti i Oksfordit.

Gjatë menopauzës, vezoret gradualisht pushojnë së funksionuari dhe ndodh një rënie e niveleve të estrogjenit, meqë progesteroni pothuajse zhduket. Këto ndryshime hormonale shkaktojnë simptoma të pakëndshme ( afshe, çrregullime të gjumit, thatësi vaginale, etj.), të cilat terapitë e zëvendësimit të hormoneve mund ti lehtësojnë.

Por një studim në 2002 tregoi se këto trajtime rritnin rrezikun e kancerit të gjirit, kështu që receta e tyre gradualisht filloi të bjerë në vitet që pasuan. Në mënyrë të veçantë, në Francë, megjithëse një e katërta e grave midis moshës 50 dhe 60 vjeç morën këtë trajtim, përdorimi i tij u ul me 62% midis 2002 dhe 2006.

Përveç HRT, faktorë të tjerë rrisin gjithashtu rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, përfshirë konsumin e alkoolit, peshën dhe moshën e fëmijës së parë.

Joan Kotsopoulos nga Spitali i Torontos në Kanada thekson se mjekët duhet të marrin në konsideratë rezultatet e studimit dhe në lidhje me simptomat e menopauzës, të vendosin për trajtimin që duhet të ndiqet nga një grua duke marrë parasysh përfitimet dhe rreziqet e trajtimit.

“Zgjedhja e trajtimit luan një rol në ashpërsinë e simptomave, kundërindikacionet e HRT, indeksin e masës trupore dhe preferencat e pacientit”, përfundon ajo.

Leave a Reply