Sindroma e serotoninës mund t’ju vrasë, njihuni me shenjat dhe shkakun

0
66

Serotonina është një hormon thelbësor që është përgjegjës për lumturinë dhe emocionet tuaja. Stabilizon gjendjen tuaj shpirtërore dhe sjell ndjenjën e mirëqenies dhe lumturisë. Por ky hormon gjithashtu ka një ndikim në gjumin tuaj, sjelljen e të ngrënit, tretjen dhe shëndetin e kockave. Stimulon qelizat e trurit dhe e ndihmon atë të komunikojë me qelizat e tjera të sistemit nervor. Çdo mungesë në këtë hormon mund të shkaktojë depresion dhe ankth. Nga ana tjetër, nëse keni një tepricë të këtij hormoni në trupin tuaj, mund të vuani nga një gjendje e quajtur sindroma serotonin, i cili është rezultat i aktivitetit të tepërt të qelizave nervore.

Shkaqet e sindromës serotonin

Sindroma e serotoninës është zakonisht efekti anësor i disa ilaçeve. Është shumë e zakonshme tek njerëzit që marrin ilaçe kundër depresionit dhe tek ata që marrin një kombinim të barnave dhe suplementeve që ndikojnë në nivelet e serotoninës. Ilaçet e zakonshme që përdoren për të trajtuar migrenën, çrregullimet e ankthit, depresionin dhe pagjumësinë gjithashtu mund të shkaktojnë këtë gjendje. Ndonjëherë, edhe ilaçet për kollën dhe ftohjen mund të shkaktojnë sindromën e serotoninës.

Simptomat e kësaj gjendje

Simptomat e sindromës së serotoninës mund të shfaqen në disa orë pas fillimit të një ilaçi të ri ose nëse rritet doza e një ilaçi aktual. Nëse keni këtë gjendje, do të përjetoni një konfuzioni dhe shqetësimi. Ju gjithashtu mund të përjetoni një dhimbje koke të fortë, luhatje në presionin tuaj të gjakut dhe në temperaturën e trupit. Nga ana tjetër, mund të shkaktojë të përziera, diarre, të dridhura dhe djersitje të tepruar. Dridhjet janë gjithashtu simptoma të zakonshme të sindromës serotonin siç është një rrahje e shpejtë e zemrës dhe dridhje e muskujve. Në disa raste, këto simptoma mund të çojnë në komplikime fatale, veçanërisht nëse keni ethe të larta, kriza ose humbje të vetëdijes. Në rast se vëreni ndonjë nga këto shenja të sindromës serotonin, duhet të kërkoni ndihmë urgjente mjekësore.

Mundësitë e trajtimit dhe parandalimit

Nëse vuani nga kjo gjendje, gjëja e parë që një mjek do të bëjë është të pastrojë trupin nga ilaçi që ju keni marrë dhe do filloni të ndiheni më mirë brenda 24 orëve. Por parandalimi është gjithmonë më i mirë se kurimi. Kështu që, ju mund t’i kurseni vetes të gjitha telashet nëse informoni mjekun tuaj për ndonjë reaksion alergjik nga i cili mund të vuani. Informoni gjithashtu mjekun tuaj për të gjitha ilaçet tuaja, kjo ju ndihmojë shumë.

Ju duhet të kërkoni trajtim të menjëhershëm nëse vëreni ndonjë nga simptomat që lidhen me këtë gjendje. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në kriza, vështirësi në frymëmarrje, dështim të veshkave, gjendje kome dhe madje vdekje. Por kini kujdes që disa kushte të palidhura si tetanozi, sepsa, encefaliti ose goditja nga nxehtësia mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme, të cilat mund të çojnë në komplikime të rrezikshme për jetën. Pra, është më mirë të konsultoheni me një mjek.

Leave a Reply