Kujdes, këto tri zakone të përditshme dëmtojnë zemrën

0
90

Shëndeti ynë i zemrës është shumë i rëndësishëm dhe shumë herë mund ta lëmë pas dore pa e kuptuar.

Sidoqoftë, disa zakone të thjeshta ditore që në shikim të parë duken “të pafajshme” mund të rëndojnë zemrën dhe në fund të fundit të kontribuojnë në episode të pakëndshme siç është sulmi në zemër.

Zbuloni më poshtë tre prej tyre:

Konsumi i ulët i frutave dhe perimeve

Sipas hulumtimit, njerëzit që konsumojnë të paktën pesë racione frutash dhe perimesh në ditë kanë rreth 20% më pak të ngjarë të zhvillojnë sëmundje të zemrës ose goditje në tru në krahasim me ata që konsumojnë më pak se tre porcione në ditë.

Konsumi i tepërt i alkoolit

Pak verë e kuqe së bashku me darkën përfitojnë nga zemra, por ekzagjerimet kanë efekt krejt të kundërt. Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të çojë në hipertension, lipide të larta të gjakut ose edhe dështim të zemrës.

Higjiena e dobët e gojës

Lidhja midis periodontitit (sëmundjes së mishit të dhëmbëve) dhe sëmundjes së zemrës është e drejtpërdrejtë dhe e vërtetuar shkencërisht. Të njëjtat baktere që shkaktojnë periodontitin ka të ngjarë të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë inflamacion të rrezikshëm. 

Leave a Reply