Çrregullimi obsesiv – kompluksiv

0
43

Çrregullimet e ankthit janë ankesat më të shpeshta në shërbimin e shëndetit mendor.

Një nga më të zakonshmit, por edhe më i rëndi në kuadrin e të gjithë llojeve të tjera, është ai obsesiv-kompulsiv.

Ky është çrregullim mental dhe personat që vuajnë nga ai e ndjejnë nevojë t’i kontrollojnë gjërat vazhdimisht, të performojnë rutina të caktuara çdo ditë, ose edhe të kenë mendime të caktuara fikse.

Obsesionet kanë të bëjnë me mendimet, ndërkaq komplusionet me sjelljet.

Por, qytetarët tregojnë disa nga veset më të shpeshta që kanë.

Personat që vuajnë nga çrregullimet, harxhojnë shumë gjatë gjithë ditës. Neurpsikiatri Fahri Drevinja thotë se mendimet ndahen në tri grupe.

OCD është një çrregullim relativisht i zakonshëm që prek rreth 2.5% të njerëzve gjatë jetës së tyre.

Ai manifestohet njësojë si te burrat ashtu edhe te gratë dhe prek të gjitha kulturat.

jenë afatgjata nëse nuk trajtohen.

Çrregullimi i ankthit obsesiv-kompulsiv mund të diagnostikohet lehtë, pasi personi di ta tregojë shumë mirë problemin e vet.

Terapitë psikologjike janë gjithashtu trajtime shumë efektive për zvogëlimin e intensitetit të simptomave të OCD.

Leave a Reply