“Shiko sa bëj për ty dhe kjo është mënyra se si ti ma shpërblen”

0
42

Disa njerëz jetojnë në mënyrën e “viktimizimit kronik”, domethënë, ata vazhdimisht e shohin veten si viktima të gjithë asaj që jeta vendos në rrugën e tyre.

Me vetëdije ose pa vetëdije, ata vazhdimisht janë në kërkim të fajit dhe fajtorëve për qëndrimet e tyre negative, për t’u çliruar nga përgjegjësia e tyre.

Kjo sjellje mund të kapërcejë “shëndetin” dhe të çojë në një çrregullim paranojak, kur zakoni i fajësimit të tjetrit për të gjitha gjërat e keqia që ndodhin bëhet një mënyrë jetese. Ky qëndrim është i dëmshëm për të dyja palët.

Njerëzit që vuajnë nga viktimizimi kronik shpesh tërheqin ndjenja negative dhe rezultati është shtim i negativitetit në jetën e tyre.

Në shumë raste, ata gjithashtu miratojnë zakone agresive të viktimizimit, duke sulmuar dhe akuzuar njerëzit rreth tyre, duke përhapur jotolerancën dhe mosrespektimin kudo që të shkojnë.

Karakteristikat kryesore të viktimizimit kronik:

Shtrembërimi i realitetit
Për këta njerëz, çdo gjë që shkon keq në jetën e tyre është gjithmonë e lidhur me një person tjetër dhe nuk është kurrë faji i tyre. Ata e shohin realitetin në një mënyrë të shtrembëruar, ku vuajnë vetëm pasojat e veprimeve të atyre rreth tyre dhe të rrethanave të jashtme. Ata gjithashtu janë vazhdimisht pesimiste dhe gjithmonë zgjedhin të përqëndrohen në gjërat e këqija në jetën e tyre, duke lënë mënjanë të gjitha bekimet që i rrethojnë.

Duke u ankuar, gjejnë ngushëllim
Duke e konsideruar veten viktima, ata nuk ndihen përgjegjës për asgjë që ndodh në jetën e tyre. Ata e shohin keqardhjen si një gjë pozitive, sepse ajo përforcon rolin e tyre si viktima dhe i jep vëmendjen dhe konsideratën e njerëzve rreth tyre. Ata nuk duan t’i zgjidhin problemet e tyre, sepse si viktima janë në qendër të vëmendjes.

Nuk mund të bëjnë kritikë të sinqertë të vetes
Ata nuk besojnë se ka diçka të gabuar me sjelljen e tyre. Përkundrazi, gabimi është gjithnjë tek dikush tjetër. Në këtë mënyrë, ata nuk pranojnë këshilla, kritika.

Këta njerëz e dinë që kur janë viktima, duhet të gjejnë dikë tjetër për ta fajësuar. Në këtë mënyrë përdorin disa strategji për të vënë në jetë me sukses planet e tyre.

Është e rëndësishme të dimë disa nga këto strategji për të mbrojtur veten.

Retorika viktimiste
Këta njerëz i keqpërdorin fjalët tona dhe pa e kuptuar, na bëjnë të marrim pozicionin e sulmuesit e jo të viktimës.

Në vend që të debatojnë me ne, ata thjesht heshtin sepse duan të japin përshtypjen se po sulmohen.

Viktimizmi në distancë
Një nga strategjitë që ata përdorin në këtë drejtim është të përpiqen të injorojnë argumentet e njerëzve që janë duke u përpjekur të sqarohen me to.

Manipulimi emocional
Manipulimi emocional është një strategji shumë efektive dhe prandaj është një nga më të përdorurat nga këta njerëz. Ata i njohin njerëzit me të cilët jetojnë dhe janë shumë të mirë në identifikimin e emocioneve. Pra, kur mendojnë se janë efektivë, ata nuk e kanë problem të përdorin shantazhe emocionale për të arritur qëllimet e tyre.

Ata e bëjnë këtë duke zbuluar dobësinë e personit tjetër dhe duke eksploruar ndjeshmërinë, shqetësimin dhe vëmendjen që ekziston në zemrën e tyre.

Një shembull shumë i zakonshëm: Kur një person nuk dëshiron të marrë përgjegjësinë për gabimet që ai bën, thotë gjëra të tilla si: “Shiko sa bëj për ty dhe kjo është mënyra se si ti ma shpërblen.”

Gjëja e parë që duhet të bëjmë është të pranojmë se kemi të bëjmë me një ekzekutues, i cili do t’i drejtojë qëndrimet tona.

Ne duhet t’i rezistojmë akuzave dhe provokimeve të tyre dhe ta lirojmë veten nga ky cikël negativiteti. Mund të themi se nuk kemi kohë për sjellje toksike, por jemi të gatshëm t’i ndihmojmë ata të përmirësojnë jetën e tyre për mirë.

Njerëzit mund të na lëndojnë vetëm kur u japim atyre pushtet. Prandaj, gjithmonë kujdesuni për veten dhe mbroni energjitë tuaja nga ata që duan t’ju lëndojnë.

Leave a Reply