Ndonjëherë themi se jemi të lodhur, por në realitet jemi të trishtuar

0
26

Nganjëherë ndihemi të bllokuar, të zbrazët dhe jeta duket e pakuptimtë. Kur na pyesin se çfarë po ndodh me ne, themi se jemi të lodhur, vetëm këtë dhe asgjë më shumë. Megjithatë, kjo lodhje pa formë apo arsye fsheh trishtimin, “ai mik negativ”, i cili vendoset pa leje në mendje dhe zemër për të na infektuar me apatinë dhe vetminë.

Gjatë përditshmërive tona, ne të gjithë e gjejmë veten në një situatë si kjo.

Kur trishtimi bie brenda nesh, në fillim e konceptojmë si një gjë të gabuar, një patologji që duhet ta largojmë menjëherë, si dikush që duhet të heqë pluhurin ose papastërtinë nga rrobat. Na konsumon dhe duam të mbrojmë veten nga ai pa u ndalur për të kuptuar anatomiën e trishtimit.

Ndonjëherë e harrojmë se trishtimi nuk është një çrregullim, që trishtimi dhe depresioni nuk janë sinonim i njëri-tjetrit. Edhe pse ky emocion nuk zgjat me kalimin e kohës dhe nuk ndërhyn vazhdimisht me stilin e jetës tonë, ai është një mundësi, siç mund të duket paradoksale, për të përparuar dhe për t’u rritur.

Ndonjëherë kalojmë periudha në të cilat shkojmë të flemë të lodhur dhe zgjohemi në të njëjtën mënyrë. Mund të shkojmë tek mjeku, por rezultatet e analizës do të na tregojnë se nuk ka problem hormonal, nuk ka anemi, ose patologji tjetër me origjinë organike.

Më shumë gjasa mjeku do të na shpjegojë se ndonjëherë kjo lodhje vjen për shkak të ndryshimeve të stinëve. Një efekt i butë që mund të zgjidhet me një shërim të kufizuar farmakologjik.

Megjithatë, ekzistojnë disa gjendje emocionale që nuk kanë nevojë për ndihmën e barnave që të kalojnë.

Pse ne besojmë se jemi të lodhur kur jemi të trishtuar?

Mekanizmat e trurit që mbajnë gjendjet tona emocionale janë të ndryshme.

Trishtimi gjeneron një reduktim të konsiderueshëm të energjisë në trupin tonë. Ne ndiejmë nevojën për të shmangur marrëdhëniet ndërpersonale, nuk ndihemi rehat, madje edhe zhurma mund të na mërzisë, madje edhe zhurmat e ambientit tonë rrethues na shqetësojnë dhe preferojmë këndin e vetmisë.

Është interesante të dimë se struktura që merr kontrollin në trurin tonë është amigdaja, por vetëm një pjesë e saj, në veçanti, në anën e djathtë.

Kjo zonë e vogël e trurit shkakton këtë ndjenjë të sikletit, përtacisë dhe lodhjes fizike … Ky reduktim i energjisë ka një qëllim të veçantë në të: Të inkurajojë introspektin.

Trishtimi gjithashtu zvogëlon aftësinë tonë për t’i kushtuar vëmendje të gjitha stimujve të jashtëm që na rrethojnë. Kjo ndodh sepse truri përpiqet të na sinjalizojë se koha ka ardhur për të ndaluar dhe menduar, për të reflektuar mbi aspekte të caktuara të jetës sonë.

Nuk duhet ta injorojmë trishtimin e rastësishëm, atë që na shoqëron për disa ditë dhe që na bën të ndjehemi të lodhur dhe të shkëputur nga realiteti ynë. Trajtimi i simptomave, zgjidhja e lodhjes sonë duke marrë vitamina ose shërimi i dhimbjeve të kokës me analgjezikë, nuk janë të dobishme nëse nuk arrijmë në rrënjën reale të problemit.

Nëse nuk e bëjmë këtë, nëse nuk ndalemi të kuptojmë se çfarë na shkakton një shqetësim të caktuar, nga ku buron shqetësimi ynë, është e mundur që kjo ndjenjë trishtimi të përkeqësohet. Mund të jetë e dobishme të reflektohet në një sërë aspektesh lidhur me këtë emocion, i cili me siguri do të sqarojë disa detaje të vogla.

Tre “virtytet” për trishtimin që duhet të dimë

Trishtimi është një paralajmërim. Ne e kemi shpjeguar më parë, humbja e energjisë, ndjenja e lodhjes dhe mungesa e energjisë mendore për t’u përballur me jetën tonë të përditshme janë vetëm simptomat e një problemi që duhet të zgjidhim.

Trishtim si rezultat i shkëputjes. Ndonjëherë truri vetë na jep sinjale për diçka që mendja jonë e ndërgjegjshme nuk arrin të supozojë: “është koha për të mbyllur këtë marrëdhënie”, “qëllimi që keni në mendje nuk do të realizohet”, “nuk jeni të kënaqur me këtë punë, ata po ju shfrytëzojnë: ndoshta duhet të largoheni “…

Trishtim si një instinkt bisede. Ntrishtimi na fton që të “ndalojmë”, të shkëputemi nga realiteti për momentin. Për shembull, është shumë e zakonshme të jesh viktimë e zhgënjimit, në këtë rast gjëja më e shëndetshme që duhet të bëni është të ndaloni dhe të mendoni për veten tuaj për disa ditë, në mënyrë që të ruani vetëbesimin, integritetin…

Në përfundim, siç e pamë, ka disa periudha në jetën tonë gjatë së cilave lodhja është e një natyre emocionale dhe jo fizike. Nuk duhet ta konsiderojmë një çrregullim që duhet trajtuar, por një zë i brendshëm për t’i kushtuar vëmendje, një emocion i çmuar dhe i dobishëm që përbën një element thelbësor për rritjen e qenies njerëzore.

Leave a Reply