Do bëni gabimin më të madh nëse i lani këto 5 ushqime para se t’i gatuani

0
206

Që nga fëmijëria, ne jemi mësuar të lajmë gjithçka që të hamë. Sidoqoftë, shumë pak njerëz e dinë që ndonjëherë ky zakon bën më shumë dëm sesa përfitim. Larja e disa ushqimeve çon në përhapjen e baktereve dhe shumë pasoja të tjera negative.

1. Vezët

Shpesh vihet një substancë e veçantë në vezë për t’i mbrojtur ato nga ndotja dhe bakteret. Uji shkatërron këtë mbrojtje, prandaj nuk duhet të lani vezët.

2. Pula

Bakteret në pulë të freskët janë shumë të rrezikshme për shëndetin tonë. Më e njohur nga të gjitha është salmonella. Shumë njerëz mendojnë se larja e pulës para gatimit ndihmon në zgjidhjen e këtij problemi, por nuk është e vërtetë. Kur lani pulën, uji që përdorni ndihmon bakteret të përhapen në duart tuaja dhe lavamanin e kuzhinës.

Nëse filloni ta gatuani menjëherë, të gjitha bakteret do të vdesin. Sipas kuzhinierëve më të mirë, është më mirë të zieni pulën dy herë: pasi uji të vlojë herën e parë, duhet të ndryshoni ujin dhe të vazhdoni të vloni.

3. Mishi

Ashtu si mishi i pulës, ju nuk duhet të lani mishin e freskët (mish viçi, mish derri, mish viçi, qengji etj) sepse larja ndihmon bakteret të përhapen në lavamanin e kuzhinës dhe duart tuaja. Ju mund të shpëtoni nga bakteret me temperatura të larta.

Këshillë: Para gatimit, përdorni peceta për të hequr lëngun e mishit nga sipërfaqja e tij. Pas kësaj, përdorni sapun dhe ujë të nxehtë për të larë duart.

4. Makaronat

Shefat e kuzhinierëve mendojnë se larja e makaronave duhet të jetë e paligjshme sepse uji heq niseshtenë që ndihmon në përthithjen e salcës në mënyrë më efektive.

5. Kërpudha

Ju nuk mund t’i mbani kërpudhat nën ujë për një kohë të gjatë, ato thithin ujë shumë mirë. Është më mirë t’i shpëlani shpejt dhe t’i thani me një peshqir letre. Këtë duhet ta bëni vetëm përpara se të gatuani. Përndryshe, ata do të prishin dhe humbin elasticitetin e tyre.

Ushqimet që duhet t’i lani gjithmonë para se t’i konsumoni janë:

1. Frutat dhe perimet me lëkurë të ngrënshme

Nëse e shihni që pemët dhe perimet me lëkurë të ngrënshme janë të pastra dhe me shkëlqim, nuk do të thotë që nuk keni nevojë t’i lani në shtëpi. Mos përdorni sapun. Thjesht thajeni ushqimin me një peshqir letre ose një pecetë.

2. Kanaçe që përmbajnë ushqim të konservuar

Bakteret nuk mund të futen brenda, falë kapakut. Por ato mund të futen nëse nuk e lajmë para se ta hapim.

3. Frutat dhe perimet me lëkurë të pangrënshme

Edhe pse mund t’i pastrojmë nga lëkura, bakteret që ndodhen në të mund të futen në pjesën e ngrënshme. Kjo është arsyeja pse duhet t’i lani gjithmonë bananet, pjeprat, shalqinjtë dhe frutat apo perimet e tjera me lëkurë të pangrënshme para se t’i hani ato.

4. Arra

Gjithmonë duhet të lani arrat, edhe nëse janë qëruar. Asnjëherë nuk e dimë me siguri se ku janë ruajtur dhe si janë transportuar. Përveç kësaj, larja ndihmon në heqjen e acidit fitik që përmbajnë arrat e freskëta. Përdoret për të mbrojtur arrat nga parazitët, por gjithashtu mund të dëmtojë trupin e njeriut.

5. Fruta të thata

Ky lloj ushqimi konsiderohet të jetë ndër më të ndoturat. Kjo është veçanërisht e vërtetë për frutat që shiten me peshë. Edhe nëse keni blerë fruta të thata në një paketë të këndshme, duhet të lani së pari.

Leave a Reply