“Gjenet e Zombit”? Studiuesit zbulojnë se disa qeliza të trurit rrisin aktivitetin pas vdekjes

0
109

Nuk është saktësisht një skenë nga seriali “Walking Dead”, por studiuesit në Universitetin Ilinois në Çikago (UIC) kanë zbuluar se, pak orë pas vdekjes, disa qeliza të trurit jo vetëm që mbeten aktive, por në të vërtetë rrisin aktivitetin.

Në një studim të ri të botuar në Scientific Reports, studiuesit gjetën të ashtuquajturat “gjene zombie” madje “rriten në përmasa gjigande” pasi të vdesim, sipas UIC.

Studiuesit analizuan shprehjen e gjenit në indet e freskëta të trurit të mbledhura gjatë operacionit rutinor të trurit për të simuluar intervalin pas vdekjes dhe vdekjen, dhe gjetën se shprehja e gjeneve në disa qeliza u rrit pasi një person vdes.

“Gjenet zombie” ishin specifike për një lloj të vetëm qelizash – qelizat inflamatore të quajtura qeliza gliale, të cilat rriten dhe mbijnë shtojca të gjata si krahu për disa orë pas vdekjes, sipas UIC.

“Që qelizat gliale të zmadhohen pas vdekjes nuk është shumë e habitshme duke pasur parasysh se ato janë inflamatore dhe puna e tyre është të pastrojnë gjërat pas lëndimeve të trurit si mungesa e oksigjenit ose goditja në tru”, tha Jeffrey Loeb, profesor dhe shef i neurologjisë dhe rehabilitimit në Kolegji i Mjekësisë UIC, i cili ishte autor i studimit.

Loeb tha se shumica e studimeve kërkimore që përdorin indin e trurit të njeriut pas vdekjes për të gjetur trajtime dhe kura të mundshme për çrregullime të tilla si autizmi, skizofrenia dhe sëmundja e Alzheimerit, nuk japin llogari për aktivitetin e qelizave pas vdekjes.

“Shumica e studimeve supozojnë se gjithçka në tru ndalet kur zemra pushon së rrahuri, por kjo nuk është kështu. Gjetjet tona do të jenë të nevojshme për të interpretuar kërkimet mbi indet e trurit të njeriut. Thjesht nuk i kemi përcaktuar sasiore këto ndryshime deri më tani,” tha Loeb.

Leave a Reply