Gjendet vendi ku u ringjall Jezu Krishti?!

0
18

Një ekip arkeologësh francezë e izraelitë kanë zbuluar një fortesë të lashtë helene pranë Jerusalemit, 2-200 vjeçare. Ky lokalitet, i ndërtuar ndoshta nga gjenerali Bakuides, mund të ndihmojë në përcaktimin e vendndodhjes së qytetit biblik ku u ringjall Krishti.

Që nga viti 2017, arkeologët kanë gërmuar në Kuiriat-Jearim, një kodër mbi Jerusalem, që ndodhet disa kilometra në perëndim të qytetit, ngjitur me qytetin Abu Ghosh. Në muajt e fundit, shkencëtarët kanë gjetur një fortesë me mure deri në tre metra të lartë. Mbetjet e kullës u zbuluan gjithashtu në këtë zonë.

Në mungesë të fortesave të tjera të njohura të rëndësishme helene në perëndim të Jerusalemit, arkeologët sugjerojnë që kodra Kuiriat-Jearim dhe qyteti i lidhur me Abu Ghoshin të identifikohen si qyteti Emaus, i fortifikuar nga Bakuides.

“Autorët e studimit kanë një pikënisje të mirë arkeologjike, gjeografike dhe topografike. Sidoqoftë, kjo mbetet vetëm një hipotezë, ”thotë Benjamin Isaac, profesor i historisë antike në Universitetin e Tel- Avivit.

Ariel David, një kolumnist i gazetës ‘Haaretz’, beson se “studiuesit nuk mund të thonë nëse një ringjallje e mrekullueshme ndodhi atje, por arkeologjia biblike mund të japë pasqyrë në kontekstin historik të teksteve fetare dhe nivelin e tyre të saktësisë kur përshkruan vendet që miliona njerëz i konsiderojnë të shenjta”.

Leave a Reply