Imuniteti i fortë është arma e vetme kundër viruseve

0
512

Hani shëndoshë, ekspozohuni në diell, flini mjaftueshëm, bëni aktivitete fizike, rrethohuni me shoqëri të shëndoshë; ky është definicioni i shëndetit me pak fjalë.

Edona Llonçari
edona.lloncari@gmail.com

Si të shpëtoni nga një infeksion viral? Ekziston vetëm një përgjigje: mbrojtjet e zhvilluara nga sistemi ynë imunitar. Për momentin, në të gjitha rastet, është reagimi i sistemit imunitar ai që do të vendosë rrjedhën e sëmundjes, pavarësisht nëse ajo kalon pa u vënë re, nëse është e butë apo zhvillohet në pneumoni të rënda, ndonjëherë fatale.

Pra, le të kthehemi në sistemin tonë imunitar. A mund ta forcojmë për të luftuar virusin aktual?

Shoqëritë tona kanë ditur gjithmonë shumë gjëra. Se një dietë e shëndetshme është e nevojshme për shëndetin. Vitamina C është rekomanduar prej kohësh për njerëzit me grip. Hani agrume!

Vitamina D gjithashtu luan një rol: në mungesë të diellit, trupi ynë nuk sintetizon vitaminën D.

Ky është një nga shpjegimet për sezonalitetin e sëmundjeve virale, të cilat zhvillohen më shumë në dimër.

Helioterapia, e cila bëri suksesin e luftës kundër tuberkulozit në Leysin dhe Montana, pati efektin e forcimit të trupit në vitaminën D. Kështu që ekspozoni veten në diell sa herë të mundeni, idealisht në diellin e mëngjesit!

Leave a Reply