Si t’i parandaloni katër llojet e plakjes? Flasin shkencëtarët

0
141

Sot njerëzit në të gjithë botën jetojnë më gjatë. Deri në vitin 2050, popullsia në botë, në moshën 60 vjeç e lart, pritet të arrijë në 2 miliardë, thonë studiuesit. Por ekziston edhe një gjë më e rëndësishme se si të qëndrojmë të shëndetshëm dhe të rinj në të njëjtën kohë.

Ekzistojnë 4 lloje të plakjes

Ekzistojnë 4 lloje të plakjes dhe mund të qëndroni më të rinj nëse dini cili është lloji juaj, thonë shkencëtarët.

Procesi i plakjes prek njerëzit në mënyra të ndryshme, thonë shkencëtarët. Ata studiuan 106 individë të shëndetshëm nga mosha 29 deri në 75 vjeç, përfshirë marrjen e mostrave të gjakut dhe jashtëqitjes. Përfundimi që arritën ishte se llojet e plakjes janë arsyeja pse njerëzit plaken ndryshe.

Kur plakeni, mund të keni nevojë të merreni me probleme të ndryshme shëndetësore, por përsëri, njerëz të ndryshëm përballen me probleme të ndryshme.

Deri më tani, studiuesit kanë zbuluar 4 rrugë të ndryshme: metabolike, imune, mëlçi dhe veshkë. Por ata thonë se mund të ketë edhe më shumë.

Çdo lloj plakjeje ndikon në pjesë të ndryshme të trupit

Shkencëtarët shprehen në studim se secili lloj plakjeje ndikon në pjesë të ndryshme të trupit tuaj dhe shkakton probleme të ndryshme shëndetësore.

1. Personat me probleme metabolike mund të kenë një tendencë për të zhvilluar diabet ndërsa plaken.

2. Njerëzit me probleme të mëlçisë kanë një rrezik më të madh për sëmundje të mëlçisë, sugjeruan studiuesit.

3. Një problem imunitar është i ndjeshëm ndaj inflamacionit dhe çrregullimeve të sistemit imunitar.

4. Problemi i veshkave mund të ketë një rrezik në rritje të kushteve të ndryshme të veshkave.

Një lloj plakjeje nuk është vetëm një diagnozë. Në të vërtetë mund të ndihmojë njerëzit të minimizojnë faktorët e rrezikut shëndetësor, thonë studiuesit. Nëse e dini me cilat probleme do të përballeni në të ardhmen, mund të filloni të punoni me to paraprakisht. Pra, në thelb trupi juaj mund të qëndrojë më i ri.

Procesi është i thjeshtë. Së pari duhet të kuptoni llojin tuaj të plakjes dhe më pas mund të filloni të ndryshoni zakonet. Ju mund të zgjidhni një mënyrë më të përshtatshme për të punuar ose shmangur lloje të caktuara të ushqimit, për shembull.

Gjëja interesante është se mund të jeni në gjendje të vononi plakjen, jo vetëm ta ngadalësoni atë, sipas studiuesve.

Leave a Reply