Është krijuar një vaksinë kundër koronës që jepet nga goja, rezultatet janë premtuese

0
342

Testimi i një vaksine orale eksperimentale si një vaksinë përforcuese kundër koronavirusit te majmunët, e cila mund t’u jepet njerëzve që tashmë kanë antitrupa nga një vaksinë e mëparshme ose që kapërcejnë sëmundjen, ka treguar rezultate premtuese dhe ka të ngjarë të testohet së shpejti te njerëzit, thotë kompania.

Doza përforcuese orale e vaksinës përdor teknologjinë tradicionale të vaksinës në të cilën një virus bartës i padëmshëm shpërndan proteinat e koronavirusit në qelizat në sipërfaqen e gjuhës ose në mukozën e faqeve dhe fytit, duke stimuluar prodhimin e antitrupave që mund të bllokojnë virusin përpara se të zërë rrënjë në trup, tha Stephen Russell, drejtor ekzekutiv i Vyriad në Rochester, Minesota, i cili drejtoi studimin.

“Jo vetëm që një vaksinë orale kundër Covid-19 do të ishte më e thjeshtë dhe më e pranueshme, por gjithashtu mund të çojë në një imunitet më të mirë sepse administrohet në vendin ku koronavirusi zakonisht hyn në trup”, shtoi ai.

Tek majmunët, një javë pas vaksinimit, nivelet e antitrupave u rritën gati 100-fish, pa asnjë efekt anësor, tha Russell.

Rezultatet e studimit u publikuan në bioRxiv. Vyriad thuhet se po punon me Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së për të planifikuar provat njerëzore. Puna nuk e ka kaluar ende shqyrtimin e ekspertëve./FrontOnline/

Leave a Reply