Negociatat, Rama takon Merkel: Luftoni krimin dhe korrupsionin!

0

Kryeministri Edi Rama ka takuar ditën e sotme kancelaren Angela Merkel, takim ky që ka zgjatur për më shumë se 90 minuta.
Pas përfundimit të takimit, të dy kanë pasur një konferencë për mediat, ku Merkel edhe pse është shprehur se e mbështet çeljen e negociatave të vendit tonë me BE, ka theksuar se ka disa parakushte që duhen plotësuar. “Gjermania dëshiron të mbështesë, Gjermania dëshiron të jetë e dobishme”, -mësohet të jetë shprehur në konferencën e përbashkët për mediat Merkel. Duke vlerësuar se është bërë një punë e madhe nga Shqipëria, kancelarja gjermane e ka bërë të qartë se Shqipëria duhet të forcojë luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. “Ka fusha të tjera për të cilat do të flasim, sundimi i ligjit në përgjithësi, por edhe lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Besoj që gjithmonë pajtohemi se nuk është për ne që të bëjmë favore, në fund të fundit rezultatet në këto fusha janë me rëndësi të madhe për Shqipërinë dhe popullin e saj. Kjo gjithashtu krijon mundësi për rritje ekonomike. Kjo krijon potencial për besim dhe besueshmëri, për investitorët. Kjo krijon mundësi të ardhshme për të rinjtë, të cilat duhet të kemi mbi të gjitha në mendje” u shpreh Merkel. Merkel ka bërë me dije se në javët e ardhshme do të krijohet opinioni për Shqipërinë, duke shtuar se më pas do të ketë edhe diskutime me vendet e tjera anëtare të BE-së për të marrë një vendim lidhur me çeljen negociatave. “Komisioni propozoi më 17 prill që negociatat e pranimit me Shqipërinë të mund të hapen. Ne do ta diskutojmë atë në Këshillin Evropian në fund të qershorit. Ka një numër parakushtesh për të hyrë në negociatat e pranimit. Shqipëria ka punuar tashmë shumë për disa gjëra. Ekzistojnë disa kushte për fillimin e negociatave të pranimit. Ne do të bëjmë në javët e ardhshme opinionin tonë përfundimtar në se disa gjëra duhet të bëhet në qoftë se ka tashmë mjaft përparim, dhe për të diskutuar me kolegët tanë evropianë” tha Merkel. Kryeministri Edi Rama ka theksuar që nga takimi i tyre i fundit në vitin 2014, shumë punë është bërë nga Shqipëria, ku më kryesorja është fillimi i zbatimit të Reformës në Drejtësi. “Kur u takuam në vitin 2014, folëm gjithashtu për dëshirën për të bërë një reformë themelore ligjore. Një vit më vonë, i bëra një kërkesë kancelarit në Tiranë për të mbështetur procesin e rivlerësimit të gjyqtarëve. Sot jam krenar të them se, falë mbështetjes së Gjermanisë, kam arritur të vij këtu pasi Shqipëria ka kryer një reformë tërësore ligjore dhe gjyqësore, e cila do të vlerësohet nga Komisioni Evropian si një model për të gjithë vende të tjera të Ballkanit Perëndimor.”, -tha Rama. Rama thotë se Shqipërinë e presin shumë sfida përpara, por se nuk duhet humbur kohë në pritje të negociatave, duke shtuar se tashmë kjo betejë është e fituar.

“Në të njëjtën kohë, ka rezultate inkurajuese në lidhje me zbatimin e këtij “ligji të verifikimit”. Në mënyrë që të bëjmë detyrat e shtëpisë të suksesshme në këtë fazë të parë, ka një rekomandim nga Komisioni Evropian pa parakushte që ne të mund të vazhdojmë. Unë me të vërtetë shpresoj të kem mbështetjen e Gjermanisë dhe kancelarit federal në qershor. Është shumë e qartë për ne se ky nuk është fundi. Ky është fundi i një faze dhe hapja e një faze tjetër. Ka shumë reforma, shumë sfida dhe shumë sakrifica që na presin, kështu që një ditë ne meritojmë me meritë të Bashkimit Evropian. Kam ardhur këtu për t’i dhënë kancelarit bindjen time se Shqipëria nuk duhet të humbasë asnjë kohë në pritje të hapjes së negociatave për anëtarësim, sepse Shqipëria e ka fituar atë. Ndërsa Shqipëria bëhet pjesë e grupit negociator, po hyjmë në një fazë në të cilën na presin shumë detyra që të krijojmë energji të re për të gjithë shqiptarët në një proces që shqiptarët ndjehen të lidhur me to. Shqipëria është një vend ku ka muslimanë ku ka të krishterë. Shumica thonë se ata janë muslimanë. Është një vend ku të dy myslimanët dhe të krishterët, qoftë nga veriu apo jugu i Shqipërisë, kanë të njëjtën fe. Dhe kjo fe është Evropa.”, përfundoi Rama.