A e dini se sa shpesh duhet t`i ndrrojmë çaçafët?

0

Qentë dhe macet shpesh i hiqem nga shtrati sepse prania e tyre konsiderohet jo higjenike. Megjithatë shumë “gjallesa” të tjera të padukshme për syrin e lirë, mbesin midis çarçafëve. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i ndryshoni ata të paktën një herë në javë. Kështu konkludojnë rezultatet e një studimi nga Universiteti i Nju Jorkut për të shmangur një përhapje të tepruar të mikrobeve dhe baktereve.

Shtrati i mbingarkuar

Së paku një e treta e jetës së njeriut kalon në shtrat. Prandaj, ndryshimi i shpeshtë i çarçafëve është thelbësor për të mos u sëmurur: mikrobet dhe bakteret, në fakt, vazhdimisht e vënë sistemin tonë imunitar nën sulm. Këtu janë disa fakte të paqëndrueshme. Çdo vit, rreth 98 litra djerse lëshohen në shtrat, sidomos në verë dhe lagështia i bën fletët habitatin ideal për mikroorganizmat. Mbulesa përmban 4 deri 17 lloje të ndryshme të baktereve, të cilat vijnë në kontakt me sistemin tonë të frymëmarrjes.

Gjithashtu sekrecionet e trupit

Lagështia, poleni, pluhuri, qimet e kafshëve dhe pushi janë llojet e tjera të baktereve, por edhe sekrecionet trupore dhe pështyma gjatë kollitjes dhe teshtimës, rritjen e grumbullim e mikrobeve në krevat.

Nëse prezenca e mikroorganizmave është e tepruar, mund të ndodhin reaksione alergjike, pasi këto baktere janë në kontakt të ngushtë me hundën dhe gojën gjatë gjumit të natës.

Edhe pizhamat duhet të ndërrohen të paktën një herë në javë.