Shefes së BE-së i vazhdohet mandati, qëndron në Kosovë edhe 20 muaj

0

Këshilli i Bashkimit Evropian ka zgjatur mandatin e Përfaqësueses Speciale në Kosovë, Nataliya Apostolova, deri më 29 shkurt 2020. “Mandati i Nataliya Apostolovës si Përfaqësuese Speciale e Bashkimit Evropian është zgjatur për 20 muaj, deri më 29 shkurt 2020”, bën të ditur Bashkimi Evropian.

Apostolova u emërua si Përfaqësuese Speciale më 4 gusht 2016, raporton Gazeta Alo. Për 20 muaj janë vazhduar edhe mandatet e përfaqësuesve specialë të BE-së në Azinë Qendrore, Bririn e Afrikës, Sahelin, Kaukazin Jugor dhe krizën në Gjeorgji. Mandati i përfaqësuesit të Bosnje dhe Hercegovinës u vazhdua për 14 muaj. Përfaqësuesit specialë promovojnë politikat dhe interesat e BE-së në rajone dhe shtete të caktuara, si dhe çështje me interes të veçantë për BE-në. Ata luajnë një rol aktiv në konsolidimin e paqes, stabilitetit dhe sundimit të ligjit. Përfaqësuesit e parë të BE-së u emëruan në vitin 1996. Aktualisht, tetë përfaqësues specialë mbështesin punën e Përfaqësueses së Lartë të Bashkimit Evropian për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë, Federica Mogherini. Këto janë gjashtë të lartpërmendura dhe përfaqësues të posaçëm për të Drejtat e Njeriut dhe procesin e paqes në Lindjen e Mesme.